Baltieji Rūmai: „Nenorim karo, bet atitinkamai reaguosime“ – kas vyksta  ()

„Mes atsakysime“, – pabrėžė Johnas Kirby.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes nesiekiame karo su Iranu ir nenorime eskalavimo, bet tai buvo labai rimta ataka ir mes tinkamai reaguosime“, – pirmadienį sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby, turėdamas galvoje sekmadienį proiranietiškų kovotojų išpuolį prieš JAV pajėgas Jordanijoje. Amerikos tarnybos analizuoja Teherano įsitraukimo į atakas lygį, teigia AP.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas konferencijoje buvo paklaustas, ar prezidentas svarsto smogti Iranui dėl sekmadienio atakos prieš JAV pajėgas Jordanijoje prie sienos su Sirija.

„Viso, ką iki šiol darėme, tikslas buvo sumažinti šią įtampą. Beje, tai buvo labai rimtas išpuolis, turėjęs mirtinų pasekmių. Mes atsakysime“, – pabrėžė Johnas Kirby.

Pentagono duomenimis, per išpuolį žuvo trys kariai, dar mažiausiai 40 buvo sužeisti. J. Kirby sakė, kad nors JAV tarnybos tiria Irano dalyvavimo atakose mastą, akivaizdu, kad Iranas remia Sirijoje ir Irake esančius kovotojus, kurie nuo spalio mėnesio regione surengė beveik 170 išpuolių prieš JAV pajėgas.

„Žinome, kad jis juos palaiko. Žinome, kad jis suteikia jiems išteklių. Žinome, kad jis juos treniruoja. Žinome, kad jis tikrai neatgraso jų nuo šių išpuolių, nesvarbu, ar tai būtų husių išpuoliai, ar tai, ką „Hamas“ padarė spalio 7 d., ar tai, ką „Hezbollah“ gali padaryti. Ir, žinoma, ką šie žmonės vis dar daro tokiose vietose kaip Irakas ir Sirija“, –  sakė J. Kirby.

Tačiau jis pabrėžė, kad iš anksto nepraneš ar „numato smūgius“ iš JAV pusės. Jis taip pat atmetė kaltinimus, kad J. Bideno administracijos strategija grindžiama Teherano „atsirašinėjimu“ ir kad ji tik skatina Iraną vykdyti tolesnius išpuolius, nes nėra rimtų pasekmių. J. Kirby priminė, kad J. Bideno administracija įvedė daugiau nei 500 sankcijų Iranui, o atsakomieji smūgiai prieš amerikiečių kareivius puolančias grupuotes iki šiol buvo rimti ir veiksmingi bei „turėjo galutinį poveikį pažeminant ir sutrikdant kai kurių šių grupuočių veiklą“.

 

Kaip pirmadienį sakė Pentagono atstovės pavaduotoja Sabrina Singh, dar nenustatyta, kuri konkreti grupuotė atsakinga už išpuolį. Tačiau ji pridūrė, kad ataka „tikrai turi Kataibo Hezbollah“ pėdsakų – Irake įsikūrusios grupuotės, kuri anksčiau ne kartą atakavo JAV pajėgas. S. Singh sakė, kad Jungtinių Valstijų centrinė vadovybė (CENTCOM) tiria atakos aplinkybes ir panaudoto drono tipą.

 

Kaip rašo „Wall Street Journal“ ir „Politico“, priešo dronas nebuvo numuštas, nes skrido už amerikietiško drono, kuris tuo pat metu grįžo į bazę.

„Aš mačiau šiuos pranešimus, tai yra kažkas, ką Centrinė vadovybė tiria“, - sakė S. Singh. Ji taip pat pažymėjo, kad, neskaitant fakto, kad žuvo amerikiečių kariai, sekmadienio ataka nedaug skyrėsi nuo beveik 170 kitų, kurios iki šiol nepadarė rimtų karių sužalojimų ar žalos infrastruktūrai.

Išpuolio aukomis tapo JAV armijos rezervo kariai iš Džordžijos. Jie dalyvavo JAV misijoje prieš „Islamo valstybę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()