Byra JK! Škotijos pėdomis. Apie atsiskyrimą prabilo dar viena JK šalis. Kas vyksta  ()

Jungtinė Karalystė vis labiau kliba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmąja Šiaurės Airijos ministre tapusi airių nacionalistė Michelle O'Neill pareiškė, kad per ateinantį dešimtmetį Šiaurės Airija gali surengti referendumą dėl pasitraukimo iš JK ir prisijungimo prie Airijos Respublikos.

Interviu „Sky News“, kuris buvo parodytas vasario 4 d., O'Neill atmetė JK vyriausybės poziciją, kad susivienijimas yra už kelių dešimtmečių, praneša „Bloomberg“.

Paklausta, ar tikisi referendumo dėl Airijos vienybės per ateinančius 10 metų, O'Neill atsakė: „Taip, aš manau, kad turime galimybių dešimtmetį ir yra tiek daug dalykų, kurie keičiasi, visos senos normos. Tai, kad nacionalistas respublikonas niekada neturėjo būti ministru pirmininku... Visa tai rodo pokyčius šioje saloje“.

Vasario 3 dieną Šiaurės Airijos parlamentas pirmąja ministre paskyrė nacionalistę, „Sinn Fein“ partijos atstovę Michelle O'Neill.

Ji buvo paskirta po to, kai „Sinn Fein“ probritiška varžovė Demokratinė unionistų partija (DUP) oficialiai nutraukė koalicinės vyriausybės boikotą, galiojusį nuo 2022 m. vasario mėn.

O'Neill ir „Sinn Fein“ lyderė Mary Lou McDonald atstovauja naujai „Sinn Fein“ politikų kartai. Ji tiesiogiai nedalyvavo ilgalaikiame regione konflikte tarp nacionalistų, norinčių suvienyti Airiją, ir probritiškų unionistų, norinčių likti Jungtinės Karalystės dalimi.

 

Iki šiol pirmojo ministro pareigas Šiaurės Airijoje ėjo tik DUP atstovai.

2022 m. gegužės 8 d. pirmą kartą Šiaurės Airijos istorijoje nacionalistai – „Sinn Fein“ partija, buvęs Airijos respublikonų armijos politinis sparnas – laimėjo daugumą parlamente.

„Sinn Fein“ kadaise buvo glaudžiai susijusi su IRA (Airijos respublikonų armija), kuri vykdė 30 metų karinę kampaniją, siekdama nutraukti britų valdymą ir suvienyti Airijos salą. Dar 1921 metais po Airijos pilietinio karo britų dominija buvo padalinta į dvi dalis – nepriklausomą Airijos Respubliką ir Šiaurės Airiją, kuri tapo Jungtinės Karalystės dalimi. Pastarojoje dominavo Londonui ištikimi protestantai, o airiai daugiausia buvo katalikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()