„Kinija palaiko labai tvirtus santykius su Rusija.“ Spaudimas Pekinui. Šveicarija kreipiasi į Kiniją  ()

Pastaraisiais metais Kinija bandė susikurti pasaulinės taikos kūrėjos reputaciją. Tačiau jos planas dėl paliaubų Ukrainoje sulaukė mažai palaikymo Kyjive, Vašingtone ir kitose Vakarų šalių sostinėse nuo tada, kai buvo paskelbtas praėjusių metų pradžioje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šveicarija paprašė Kinijos dalyvauti pasauliniame „taikos viršūnių susitikime“, padidindama spaudimą Pekinui atlikti savo vaidmenį užbaigiant karą Ukrainoje.

Apie tai praneša „Bloomberg“, rašo „Europos Tiesa“.

Šveicarijos užsienio reikalų ministras Ignazio Cassis sakė pateikęs prašymą trečiadienį susitikimo su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi metu. Cassis sakė, kad Wang Yi „atsižvelgė į kvietimą“ ir tikisi, kad atsakymas bus pateiktas per kelias dienas.

„Kinija palaiko labai tvirtus santykius su Rusija, bet vis dar yra pasirengusi padaryti savo dalį, kad užbaigtų šį karą“, – sakė Cassis per spaudos konferenciją Pekine.

Pastaraisiais metais Kinija bandė susikurti pasaulinės taikos kūrėjos reputaciją. Tačiau jos planas dėl paliaubų Ukrainoje sulaukė mažai palaikymo Kyjive, Vašingtone ir kitose Vakarų šalių sostinėse nuo tada, kai buvo paskelbtas praėjusių metų pradžioje.

Kinijos pareigūnai praleido 2023 metais Maltoje vykusį valstybių vadovų patarėjų nacionalinio saugumo klausimais susitikimą, kuriame daugiau nei 55 šalių pareigūnai aptarė Ukrainos norą sulaukti paramos savo „taikos formulei“. Tačiau Kinija vasarą dalyvavo patarėjų susitikime Džidoje.

 

Pekinas teikė diplomatinę ir ekonominę paramą Rusijai nuo tada, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė įsiveržti į Ukrainą 2022 m. vasarį. Praėjusiais metais rekordiškai išaugo Kinijos importas iš Rusijos – toks šuolis įvyko, kai daugelis Vakarų kompanijų vengia vystyti verslą su Rusija, o jų vyriausybės taiko sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Šveicarija sutiko surengti viršūnių susitikimą Ukrainos prašymu, apie kurį abi valstybės paskelbė sausio 15 dieną Volodymyro Zelenskio vizito Berne metu.

 

Abi šalys jau pradėjo susitikimo darbus, tačiau dėl kai kurių detalių, tokių kaip renginio data ir dalyvių sąrašas, dar nesutarta. Zelenskis užsiminė, kad Rusija nebus pakviesta į pasaulinį „taikos viršūnių susitikimą“.

Prisiminkime, kad sausio 14 dieną Davose, Šveicarijoje, įvyko nacionalinio saugumo patarėjų susitikimas dėl Ukrainos „taikos formulės“. Kinijai susitikime nebuvo atstovaujama, nepaisant to, kad šalis buvo pakviesta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()