„Rusai rado silpną vietą Europos gynyboje.“ Britų gynybos ministrai skambina pavojaus varpais  ()

Rusija ir Kinija (taip pat Iranas) galėtų panaudoti neutralią šalį kaip bazę ir vartus savo ardomosioms operacijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai rado silpną vietą Europos gynyboje. Britų gynybos ministrai skambina pavojaus varpais.

Airija gali būti silpnoji Europos saugumo grandis. Neutrali valstybė kelia saugumo riziką JK ir Europos saugumui, perspėja JK ekspertų grupė „Politic Exchange“.

Rusija ir Kinija (taip pat Iranas) galėtų panaudoti neutralią šalį kaip bazę ir vartus savo ardomosioms operacijoms.

Taip teigiama ataskaitoje, kuriai pritaria du buvę JK gynybos ministrai Michaelas Fallonas ir George'as Robertsonas.

„Neįprastai didelis Rusijos diplomatų skaičius Dubline kelia susirūpinimą“, – teigia ekspertų grupė „Politic Exchange“.

Rusijos ambasadoje Dubline 2022 metais dirbo 30 diplomatų, tai yra daugiau nei daugumoje Europos šalių. Rusija netgi norėjo gerokai padidinti darbuotojų skaičių 2020 m., tačiau Airijos vyriausybė atmetė prašymą, teigdama, kad padidinimas „gali pakenkti valstybės saugumui ir gynybai“.

Abu buvę JK gynybos ministrai perspėjo apie Rusijos grėsmę kariniam jūrų laivynui, Rusijai sutelkiant dėmesį į operacijas prieš povandeninius kabelius ir vamzdynus. Visoje Airijoje yra daug ryšių kabelių. Prie Airijos krantų plaukiantys Rusijos laivai įtariami povandeninių kabelių linijų kartografavimu.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą ir pasikartojančių Rusijos laivų pažeidimų Airijos vandenyse, Airijoje pasigirdo nuomonių, kad Airija turėtų atsisakyti neutralumo ir prisijungti prie NATO, o tai sukėlė stiprių ginčų tarp Airijos politikų.

Airijos prezidentas Michaelas D. Higginsas kritikavo vyriausybę net pradėjus diskusijas apie šalies neutralumą ir galimą narystę NATO. Anot jo, šį klausimą iškėlę ministrai „žaidžia su ugnimi“.

Vien Airijos kariuomenė neturi galios apsiginti

 

Airijos kariuomenė gerokai per maža. Nuo 2000-ųjų metų gynybai kasmet neišleidžiama net 0,5 % BVP. Ataskaitoje teigiama, kad Airija remiasi kitų valstybių teikiama teritorijos gynyba, ką airiai pripažįsta.

Tačiau Airija taip pat gali susidurti su kibernetinėmis atakomis, įskaitant iš daug technologiškai pažangesnės Kinijos.

Be to, grėsmės gali kilti ir iš Teherano, kuris gali panaudoti Airiją teroro aktams JK.

JK vidaus žvalgybos agentūros MI5 generalinis direktorius Kenas McCallumas, anot „The Guardian“, perspėjo dėl Irano, kuris yra „dažniausiai į terorizmą linkstanti šalis“, grėsmės. JK valdžia atskleidė, kad vien pernai aptiko mažiausiai dešimt grasinimų žmonėms, kuriuos Iranas laiko priešais.

 

Ataskaitoje JK rekomenduojama padidinti Šiaurės Airijoje dislokuotų pajėgų skaičių ir padidinti jūrų patruliavimą dėl Rusijos laivų. Ji taip pat turėtų kartu su kitais regioniniais partneriais spausti Dubliną labiau dalyvauti saugumo užtikrinimo srityje.

Ataskaitoje taip pat įspėjama apie partijos „Sinn Féin“ („Mes patys“, kairiosios pakraipos respublikoniška Šiaurės Airijos politinė partija – Red.) pergalės 2025 m. rinkimuose pavojų. JK jau daugelį metų bendradarbiauja su nebendradarbiaujančia, jei ne priešiška kaimyne, tuo metu, kai auga išorės grėsmės.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad partijos „Sinn Féin“ narė Michelle O'Neill pirmą kartą stoja prie Šiaurės Airijos vairo (paskirta Šiaurės Airijos ministre pirmininke – Red.), o tai padidina riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()