Šiuolaikiniai IT rinkos iššūkiai: besikeičiantis darbdavių požiūris ir darbuotojų tendencijos  ()

Šiandienės rinkos sąlygomis jau nebereikia kartoti, jog IT specialistų trūkumas yra rimta problema. Nepaisant to, šis sektorius išsiskiria savo dinamiškumu, o vakar dienos poreikiai nebūtinai atspindi modernias darbo rinkos tendencijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turbūt didžiausia darbdavių problema dabar – tai motyvuotų darbuotojų trūkumas. Jau kuris laikas įmonės nebesitenkina tik žmogaus technologinėmis žiniomis. Karjeros pradžioje nebūtina turėti patirties, tačiau derėtų pasižymėti didele motyvacija mokytis savarankiškai, dėti visas pastangas atliekant technines užduotis bei taip sudominti potencialius darbdavius. Ir priešingai, specialistas su daugiamete patirtimi, kuris stokoja įgūdžių dirbant komandoje, yra praradęs norą mokytis ar pasižymintis arogantiškumu, tikrai nebevilioja bendrovių, planuojančių ilgalaikį augimą“, – teigia „Vilnius Coding School“ karjeros centro vadovė Marija Serbintaitė.

Kaip papildo bendrovės atstovė, pasauliniai tyrimai rodo, kad sėkmę darbo pokalbyje daugiausiai lemia kandidato minkštieji įgūdžiai, o techninės žinios sudaro maždaug penktadalį vertinimo.

„Bendradarbiaudami su įmonėmis pastebime, kad joms yra svarbiausia komandiškas, lankstus ir greitai besiorientuojantis kolega. O kalbant apie persikvalifikuojančius specialistus itin svarbi savybė – gebėjimas greitai mokytis. Todėl darbo pokalbiuose neturėtų kelti nuostabos klausimas: kaip tu mokaisi?“, – sako Marija Serbintaitė.

Šiandienos iššūkiai ir galimybės

„Vilnius Coding School“ atstovė mano, kad technologijų įmonių sektoriuje yra jaučiamas sulėtėjimas visomis prasmėmis. JAV IT rinkos stagnaciją galėjome stebėti dar praėjusiais metais, šiais metais tai jaučiame ir Lietuvoje. Vienas iš akivaizdžiausių to įrodymų – rinka tapo labiau išranki kandidatams. Šiuo metu, bendrovės apdairiai renkasi ne tik pradedančiuosius, bet ir pažengusius specialistus.

„Kaip rodo vietinių ir pasaulinių IT įmonių praktika – 2023-ieji pažymėti IT įmonių veiklos optimizavimu.  Verslai iš esmės tampa atsargesni tiek kalbant apie investicijas, tiek planuojant produktus ar plėtrą. Kaip galėjome stebėti, šiemet įvyko nemažai darbuotojų atleidimų daugelyje sektoriaus įmonių. Taip nutiko dėl paprastos priežasties: įvertinusios išlaidų ir naudos balansą bendrovės suprato, kad kai kurie produktai ar projektai turi būti stabdomi. Kita vertus, su tuo susijusi dar viena svarbi tendencija – įmonės koncentruojasi į kokybę, o ne kiekybę“, – mintimis dalijasi Marija Serbintaitė.

 

Pasak ekspertės, šiuo metu ypač trūksta specifinių specialistų, kurie galėtų dirbti nišinėse srityse, pavyzdžiui, biotechnologijų sektoriuje. Dėl to biotechnologijų produktus kuriančioms lietuviško kapitalo įmonėms tenka samdytis specialistus iš užsienio.

Taip pat didelio susidomėjimo jau eilę metų sulaukia duomenų inžinerijos specialistai.

„Duomenų kiekiai bendrovėse auga beprotišku tempu, tad turimus duomenis norima išnaudoti kuo efektyviau. Todėl duomenų analitikai yra viena iš paklausiausių profesijų rinkoje“, – apibendrina karjeros centro vadovė.

Išgirsti apie rinkos pokyčius pirmiems – didžiausioje IT mugėje šalyje

Persikvalifikavimo galimybėmis besidominčius ar darbuotojų ieškančius lankytojus jau šį savaitgalį, rugsėjo 23 d., bus galima sutikti kasmetinėje „Tech mugėje“. Jau šeštą kartą į bendrą erdvę susiburs stipriausi IT darbdaviai ir šios srities talentai.

Lankytojų lauks 6 pranešimų sesija, diskusija, renginyje mintimis dalysis IT įmonių ekspertai, HR specialistai, vadovai ir žmonės, nuėję persikvalifikavimo į IT kelią. Teorinių žinių dalį papildys praktiniai užsiėmimai IT dirbtuvių erdvėje. Viena iš renginio staigmenų – „HR dvikova“ tarp „SEB“ ir „Surfshark“ įmonių. Bendrovės viena prieš kitą susirungs siekiant pritraukti IT specialistus efektyviau, įdomiau ir vos per 5 minutes.

 

Šių metų rudens renginyje naujų darbuotojų į savo atviras IT pozicijas ieškos tokios įmonės kaip „Ignitis“, „GOD.dev“, „Nordcurrent“, „Luminor“, „Surfshark“, „SpectroCoin“, „Revel systems“, „Swedbank“, „SEB“, „Vipps MobilePay“, „Nortal“, „Wargaming“, „Telia“, „Eskimi“, „ESET Lietuva“, „Orion Innovation“, „Registrų centras“, „Valstybės duomenų agentūra“, „Auriga baltics“, „Western Union“, „BKA“, „Insoft“, „Santa Monica Networks“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(5)
(-5)

Komentarai ()