Apie vieną jų, ko gero, nesate girdėję. Į 2028 m. olimpiadą įtrauktos naujos 5 sporto šakos. Kurios? (Video, PAPILDYTA)  ()

Tarptautinis olimpinis komitetas nusprendė į 2028 metų žaidynių disciplinų sąrašą įtraukti penkias iki šiol neolimpines sporto rūšis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vykdomoji taryba pritarė penkių papildomų sporto šakų įtraukimui į 2028 metų vasaros olimpinių žaidynių programą. Tai teigiama oficialioje organizacijos svetainėje.

Spalio mėnesį Los Andželo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas pasiūlė TOK į programą įtraukti beisbolo ir softbolo, kriketo, vėliavų futbolo (bekontaktis amerikietiškas futbolas), lakroso ir skvošo rungtynes. Tokį sprendimą lėmė išaugęs vietinis Jungtinių Valstijų žiūrovų susidomėjimas olimpinėmis žaidynėmis.

Minėtų sporto šakų įtraukimas į 2028 metų olimpinių žaidynių programą oficialiai buvo patvirtintas antrąją TOK sesijos dieną Mumbajuje (Indija) pirmadienį, spalio 16 d.

Beisbolas ir softbolas

Beisbolas ir softbolas buvo įtraukti į programą keliose olimpinėse žaidynėse, paskutinį kartą 2020 m. Tokijo žaidynėse (įvykusiose 2021 m.).

Beisbolas ir softbolas yra vieni iš ikoniškiausių Amerikos sporto šakų. Beisbolas ir softbolas yra labai populiarūs tarp JAV jaunimo.

Kriketas

 

Kriketas (nepainioti su kroketu), vienintelį kartą įtrauktas į 1900 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių programą, turi daugiau nei 2,5 milijardo gerbėjų visame pasaulyje.

Kriketas pritraukia daugybę naujų gerbėjų, 2024 m. vyrų kriketo T20 pasaulio taurė bus surengta JAV, o JAV neseniai startavo nauja pagrindinė profesionalų lyga „Major League Cricket“.

Vėliavų futbolas

Amerikietiškas futbolas yra populiariausia sporto šaka JAV, o vėliavų futbolas, kuris debiutuos olimpinėse žaidynėse Los Andžele, sparčiai auga tiek šalies viduje, tiek tarptautiniu mastu.

Vėliavų futbolas yra amerikietiškojo futbolo atmaina, kai gynybinė komanda, užuot pritrenkusi varžovus ant žemės, turi nuimti vėliavą arba vėliavos diržą nuo žaidėjo, esančio su kamuoliu, liemens („deflagging“).

 

Pirmą kartą šios varžybos surengtos dar 1940 metais JAV.

Lakrosas

Lakrosą sukūrė Šiaurės Amerikos vietinės tautos ir XIX amžiuje jis pradėjo plisti tarptautiniu mastu, iš pradžių į Didžiąją Britaniją ir Australiją.

Galimas jo įtraukimas į olimpinių žaidinių sporto programą būtų trečiasis jo pasirodymas olimpinėse žaidynėse po 1904 m. Sent Luiso ir 1908 m. Londono. Lakrosas patiria didžiulę plėtrą tiek JAV, tiek visame pasaulyje.

Skvošas

 

Skvošas (sieninis) debiutuos olimpinėse žaidynėse.. Per pastaruosius kelerius metus šis sportas mėgavosi įspūdingu augimu, ypač tarp jaunimo.

Kokius kitus sprendimus patvirtino TOK vykdomoji valdyba?

Į programą vėl įtrauktas sunkiosios atletikos sportas. 2021 metų pabaigoje ši sporto šaka buvo išbraukta iš pradinės programos dėl nepakankamų antidopingo priemonių.

Pagrindinėms olimpinėms sporto šakoms Los Andžele taip pat atstovaus šiuolaikinė penkiakovė. Sportas buvo ties pašalinimo iš programos riba dėl kilusio skandalo dėl žirgų saugumo, dėl kurio turnyro metu konkūras bus pakeistas kliūčiu ruožu (obstacle racing).

Tuo pat metu TOK atidėjo sprendimą dėl bokso turnyro grąžinimo į olimpinių žaidynių programą, kilus netikrumui su tarptautinėmis valdymo organizacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: