Pirmą kartą istorijoje. Tikra audra. JAV kaliniui mirties bausmė bus įvykdyta nauju būdu  ()

Gynybos advokatai teigė, kad Alabamos valstija bando Kennethą Eugene'ą Smithą paversti „eksperimentiniu subjektu“, kad išbandytų nežmonišką egzekucijos metodą, kuris dar nebuvo naudojamas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-12 Pirmą kartą istorijoje. Tikra audra. JAV kaliniui mirties bausmė bus įvykdyta nauju būdu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Federalinis teisėjas trečiadienį (sausio 10 d.) nusprendė, kad Alabama leis kaliniui mirties bausmę atlikti azoto dujomis vėliau šį mėnesį. Tai bus pirmoji šalyje egzekucija naudojant naują metodą, kurį kalinio advokatai kritikuoja kaip nežmonišką ir eksperimentinį. Išsamią informaciją pranešė NBC.

Advokatai teigė, kad Alabamos valstija bando padaryti jį „eksperimentiniu subjektu“, kad galėtų išbandyti metodą, kuris dar nebuvo naudojamas egzekucijai.

Gynyba planuoja skųsti sprendimą, tačiau plačiau komentuoti atsisakė. Klausimas, ar egzekucija gali būti įvykdyta, gali atsidurti JAV Aukščiausiajame Teisme.

58 metų Smithas buvo vienas iš dviejų vyrų, nuteistų už užsakomąjį nužudymą, sukrėtusį Alabamos valstiją 1988 m. Jis ir kitas kaltinamasis gavo po 1000 USD iš jos vyro, kad nužudytų Elizabeth Sennett. Jos vyras buvo skolingas ir norėjo gauti jos gyvybės draudimo pinigus.

Alabamos generalinis prokuroras Steve'as Marshallas palankiai įvertino teismo sprendimą, sakydamas, kad jis priartina valstiją prie „Kennetho Smitho patraukimo atsakyti už siaubingą užsakomąją žmogžudystę“, dėl kurios jis buvo pripažintas kaltu. Vyras daugiau nei 35 metus išvengė legalios mirties bausmės.

 

Mirties bausmės vykdymas azotu apima respiratoriaus tipo kaukės uždėjimą ant mirtininko nosies ir burnos, kuri pakeičia orą dujomis, todėl mirtininkas miršta nuo deguonies trūkumo. Trys valstijos – Alabama, Misisipė ir Oklahoma – leido naudoti azoto hipoksiją* kaip mirties bausmės vykdymo būdą, tačiau nė viena to dar nenaudojo.

*Hipoksija arba deguonies badas – reiškinys, kai organams ir audiniams stinga deguonies arba kai audiniai nesugeba panaudoti juose esančio deguonies.

Smitho advokatai tvirtino, kad naujasis protokolas turi galimų problemų ir pažeidžia konstitucinį žiaurių ir neįprastų bausmių draudimą. Mirties bausmės vykdymas azotu yra naujas metodas.

JT atsakas

 

Jungtinių Tautų ekspertai paragino JAV valdžios institucijas sustabdyti planuojamą egzekuciją kaliniui uždusinant grynu azotu, teigdami, kad šis neįrodytas metodas gali sukelti „žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar net kankinimą“. Pasak mirties bausmės ekspertų, tai bus pirmas kartas pasaulyje, kai teismo egzekucija bus įvykdyta naudojant uždusinimą inertinėmis dujomis.

Keturi JT specialieji pranešėjai žmogaus teisių klausimais teigė, kad naujasis mirties bausmės vykdymo būdas gali sukelti „didelių kančių“ ir „skausmingą bei žeminančią mirtį“. Tai greičiausiai pažeistų tarptautinę sutartį, kurios šalis yra JAV, kuri draudžia kankinimus ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: