„Sulaikė kvėpavimą, kiek galėjo“. Sensacija JAV. Įvykdyta pirmoji egzekucija nauju būdu  ()

Žudikas Kennethas Smithas jau „išgyveno“ vieną egzekuciją injekcijos būdu. Jo aukos sūnus dalyvavo per antrąją egzekuciją ir pareiškė, kad „tai nesugrąžins mano motinos“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-26 „Sulaikė kvėpavimą, kiek galėjo“. Sensacija JAV. Įvykdyta pirmoji egzekucija nauju būdu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV, Alabamos valstijoje, Kennethui Smithui, nuteistam už žmogžudystę, sausio 25 dieną buvo įvykdyta mirties bausmė azoto dujomis. Tai buvo pirmasis naujo mirties bausmės metodo panaudojimas nuo tada, kai prieš keturis dešimtmečius buvo įvesta mirtina injekcija, rašo „Reuters“.

Smithui ši egzekucija buvo jau antroji, nes jam pavyko išgyventi pirmąjį bandymą. 2022 metų lapkritį vyrui turėjo būti suleista mirtina injekcija, tačiau po nesėkmingų bandymų įdurti adatą (neradus venos) egzekucija buvo atšaukta.

Amerikos valstijoje naujasis egzekucijos metodas laikomas „neskausmingiausiu ir humaniškiausiu“ žinomu žmonijai. Buvo prognozuojama, kad Smithas neteks sąmonės greičiau nei per minutę ir netrukus mirs. Tačiau, pasak liudininkų, procedūra užtruko ilgiau.

Budeliai ant nuteistojo veido uždėjo kvėpavimo kaukę, prie kurios buvo pritvirtintas kanistras su grynu azotu. Žurnalistai teigė, kad praėjus kelioms minutėms po azoto aktyvavimo Smithas liko sąmoningas. Jis papurtė galvą ir svirduliavo apie dvi minutes, tada giliai įkvėpė ir netrukus visai nustojo kvėpuoti.

„Atrodė, kad Smithas kiek galėdamas sulaikė kvėpavimą“, – sakė pataisos komisaras Johnas Hammas.

Uždusinimas azotu taip pat buvo patvirtintas Oklahomoje ir Misisipėje, tačiau ten dar neįgyvendintas.

Kennethas Eugene'as Smithas buvo nuteistas už žiaurų 45 metų Elizabeth Sennett nužudymą 1988 m. kovo 18 d. Moters nužudymą užsakė jos vyras pamokslininkas, sumokėjęs Smithui 1000 dolerių. Pamokslininkas buvo prasiskolinęs ir siekė gauti žmonos gyvybės draudimo pinigus.

 

Vykdant egzekuciją dalyvavo keli Sennetto giminaičiai. Jie sakė, kad atleido žudikui.

„Niekas, kas čia nutiko šiandien, nesugrąžins mamos. Tai karčiai saldi diena, mes nešokinėsime ir nešauksime valio ir panašiai. Džiaugiamės, kad ši diena baigėsi“, - sakė Mike'as Sennettas.

Žmogaus teisių grupės, Jungtinių Tautų ekspertai ir Smitho teisininkai siekė tam užkirsti kelią, teigdami, kad šis metodas yra rizikingas, eksperimentinis ir gali sukelti kankinančią mirtį arba nemirtiną sužalojimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: