Kodėl plastikiniai indai džiūsta ilgiau?  ()

Ar kada pastebėjote, kad išplautos keramikinės lėkštės ir metaliniai puodai išdžiūsta greitai, o plastikiniai indeliai ilgai lieka drėgni?



© https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diskst%C3%A4ll.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad plastikiniai indai džiūsta lėčiau, yra faktas, kurį žino visi indus kartais plaunantys žmonės. Net jei turite indaplovę su džiovinimo ciklu, pastebėsite, kad iš jos išimti plastikiniai indeliai dažnai yra šiek tiek drėgni, o štai keramikiniai ir metaliniai indai būna sausi. Žmonės dažnai spėlioja, kad taip yra dėl skirtingų medžiagų temperatūros išlaikymo, bet tiesa yra šiek tiek sudėtingesnė.

Net jei paimtume dvi panašias kambario temperatūros lėkštes – vieną plastikinę ir vieną keramikinę – padėtume jas kur nors ant stalo ir užlašintume kelis šalto vandens lašus, keramikinė nudžiūtų daug greičiau. Kodėl?

Tai patyrinėjo ir paaiškino žinomas turinio kūrėjas Matthias Wandelis:

[EU+Kuponai] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Vėjo jėgainių rinkiniai. Energetinė nepriklausomybė kur tik jums reikia
2675 4 2

Fantastiškai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

30 dienų pinigų grąžinimo garantija

Išsamiau

Temperatūra iš tikrųjų yra svarbus faktorius. Nors abi lėkštės tame pavyzdyje yra tos pačios temperatūros, keramikinė pasižymės daug didesniu šilumos laidumu. Tai reiškia, kad ji tuos vandens lašelius sušildys daug greičiau ir taip padės jiems išgaruoti. Tai ypač akivaizdu, kai indai yra šilti – pavyzdžiui, sušildyti indaplovės. Bet net ir kambario temperatūroje keramika ir metalas atiduoda laipsniu vandeniui ir padeda jam garuoti. Šilumai mažiau laidus plastikas taip lengvai nesušyla ir tos šilumos taip lengvai neperduoda jį dengiančiam vandeniui.

 

Taip pat pastebėsite, kad lašeliai ant keramikinės lėkštės bus daug plokštesni, plonesni. Tai jiems suteikia didesnį garavimo (tai yra, kontakto su oru) plotą. Tuo tarpu lašeliai ant plastikinio indo atrodys didesni, storesni. Taip yra dėl to, kad plastikas yra šiek tiek hidrofobiškas, atstumia vandenį. Dėl to vanduo iš tikrųjų nepadengia plastiko, o susirenka į lašelius ir lieka ant jo paviršiaus. Storesnis vandens sluoksnis išgaruoja per ilgesnį laiką. Tai taip pat svarbu ir dėl anksčiau paminėto laidumo šilumai – prie lėkštės labiau prisiglaudęs vanduo šyla ir garuoja greičiau. Visa tai reiškia, kad keramika ir metalas padeda išgaruoti, o plastikas – ne.

 

Aišku, gali kilti klausimas – jei plastikas yra hidrofobiškas, kodėl tuomet vanduo nuo jo tiesiog nenuteka? Hidrofobiškumas nereiškia, kad vandens lašeliai yra kažkaip magiškai numetami šalin. Jie įsikabina į plasikinių indų paviršių išraižiusius įbrėžimus. Be to, plastikiniai maisto laikymo indai dažnai turi įvairių duobelių, lenktų kraštų ir skylių, kur vanduo gali likti džiūti ilgesnį laiką. O, kaip skaitėte aukščiau, plastikas jam išgaruoti nepadeda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()