Sovietinės traukinių palydovės į arbatą berdavo sodą – štai kodėl ()
Šis veiksmas nebuvo atsitiktinis.
© stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=E_66BzDTRxg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kodėl sovietinių traukinių palydovės berdavo sodą į arbatą?
Dešimtmečius ši praktika buvo neatsiejama SSRS geležinkelių kasdienybės dalis ir buvo apgaubta legendomis bei spėlionėmis. Kodėl sovietinių traukinių palydovės ir viešojo maitinimo darbuotojai į aromatingą arbatą, patiekiamą firminėse stiklinėse su metaliniais laikikliais, berdavo valgomąją sodą, ilgą laiką neturėjo aiškaus atsakymo.
Vėliau paaiškėjo, kad šis veiksmas nebuvo atsitiktinis. Jis jungė deficito epochos išradingumą, siekį pagerinti gėrimo savybes ir paprastą kasdienį taupymą.
Taupymas deficito sąlygomis
Viena dažniausiai minimų versijų – arbatos trūkumas. Traukinių palydovėms buvo skiriamas griežtai normuotas arbatos kiekis, kurio dažnai nepakakdavo visiems keleiviams.
|
Įbėrus itin nedidelį sodos kiekį – vos ant peilio galiuko – įvykdavo cheminė reakcija, kuri patamsindavo gėrimo spalvą ir vizualiai sudarydavo stipresnės arbatos įspūdį. Taip net ir naudojant minimalų kiekį arbatžolių būdavo sukuriama sodrios, gerai užplikytos arbatos iliuzija.
Šis metodas leido „ištempti“ nustatytą normą ir aptarnauti daugiau keleivių, išvengiant nusiskundimų ar įtarimų.
Arbatos skonio ir kokybės gerinimas
Egzistuoja ir kita, mažiau ciniška versija – soda buvo naudojama siekiant pagerinti arbatos skonį, ypač tais atvejais, kai gėrimas būdavo plikomas pakartotinai.
Daugelyje regionų vanduo buvo kietas dėl didelio kalcio ir magnio kiekio. Valgomoji soda (natrio hidrokarbonatas) iš dalies neutralizuodavo šias druskas, todėl arbatos skonis tapdavo švelnesnis, o kvapas – malonesnis.
Be to, soda veikė taninus – junginius, dėl kurių arbata tampa kartesnė. Vos keli grūdeliai sumažindavo kartumą ir darė skonį švelnesnį.
Svarbus buvo ir vizualinis aspektas. Skirtingai nei citrina, kuri arbatą pašviesina, soda suteikdavo gėrimui tamsesnę, „sodresnę“ spalvą, psichologiškai siejamą su aukštesne kokybe.
Buitinis privalumas: švaresnės stiklinės
Buvo ir labai praktiška priežastis. Arbata palieka tamsias apnašas ant stiklinių, o soda, dėl savo šarminių savybių, mažino jų susidarymą. Tai gerokai palengvindavo kasdienį indų plovimą ir sumažindavo darbo krūvį traukinių palydovėms.
Jei norėtumėte pabandyti patys
Soda veiksmingiausia naudojant kokybišką birią arbatą. Naudojant arbatos maišelius, efektas dažniausiai būna minimalus ir gali pabloginti skonį. Svarbiausia – saikas: per didelis sodos kiekis suteiks gėrimui nemalonų, muiluotą poskonį.
Išvada
Sovietinių traukinių palydovių „paslaptis“ nebuvo vienas konkretus triukas. Tai buvo taupymo, praktinių chemijos žinių ir kasdienės išmonės derinys, būdingas deficito laikmečiui. Būtent todėl šis paprastas metodas tapo neatsiejama geležinkelio buities ir kultūros legendos dalimi.
