10 svečių, 150 €! Genialūs Kalėdų taupymo būdai, kurie veikia ()
Kalėdų šventę galima surengti pigiai ir net be didelio streso.
© Hugo.arg (talk) & Viktorija O. (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C5%AB%C4%8Dios.JPG
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kalėdų šventę galima surengti pigiai ir be didelio streso.
Kalėdos nebūtinai kainuoja daug pinigų. 68 metų Anne Pentikäinen iš Somero, Suomijoje, sukuria Kūčių vakarienę dešimčiai savo artimųjų ir įteikia jiems dovanų. Jai užtenka 150 eurų.
„Beveik viską nuo pat pradžių darau pati, peržiūriu pasiūlymus ir stengiuosi, kad neliktų maisto likučių“, – išvardija ji savo pagrindinius metodus.
|
Kalėdoms stalas serviruojamas su kumpiu, šaltai ir šiltai rūkyta lašiša, silke, kotletais, bulvių, morkų ir lęšių patiekalais. Pastaraisiais metais A. Pentikäinen taip pat gamina persimonų ir krevečių salotas.
Planavimas yra labai svarbus. A. Pentikäinen sudaro sąrašą. Jį jūs galite naudoti norėdami patikrinti, kas jau nupirkta, kas jau pagaminta ir ką dar liko padaryti.
„Kai pradedate ruoštis iš anksto, galite sumažinti stresą ir pasinaudoti parduotuvių pasiūlymais. Jie stebėtinai geri, jei tik turite noro juos sekti.“
Pavyzdžiui, praėjusiais metais A. Pentikäinen už vieną eurą nusipirko penkis kilogramus bulvių. To pakako daugeliui patiekalų. Šakninės daržovės ir taip nekainuoja daug.
Savaitę prieš Kalėdas virtuvėje pradeda pasklisti visokiausi kvapai. Malkomis kūrenamoje viryklėje vienu metu telpa keli puodai ir dubenėliai. A. Pentikäinen iš anksto perka maltą mėsą, sudeda ją į bandeles ir laiko šaldiklyje.
Iš patiekalų ant stalo brangiausi yra žuvis ir kumpis. A. Pentikäinen perka silkę, šaltai ir karštai rūkytą lašišą, taip pat kumpį, kuris paprastai sveria apie keturis kilogramus. Ji, žinoma, bando gauti kumpio su nuolaida.
Kartą bandė gaminti sūrį, bet gavosi sausas, todėl ji ima vietinės sūrinės varškės sūrio.
Pigių Kalėdų paslaptis – noras įdėti pastangų. A. Pentikäinen mano, kad daugelį namų ruošos darbų galima atlikti be nuovargio ir lengvai, jei susiplanuosite ir pradėsite iš anksto. „Galite troškinti morkas ir virti ryžius žiūrėdami televizorių“, – siūlo ji.
A. Pentikäinen mano, kad yra „pagrindinė virėja“, bet ne viską daro vien tam, kad sutaupytų pinigų. Jai patinka gaminti, o gaminant pačiai maistas tampa skanesnis.
Ji nekaltina tų, kurie Kalėdoms pripildo savo pirkinių krepšelius paruoštu maistu. Supranta, kad situacijos, įgūdžiai ir įtemptas žmonių grafikas yra skirtingi.
„Esu išėjus į pensiją, turiu laiko.“
Kepimas – ne A. Pentikäinen specialybė. Ji galbūt keps meduolius arba pyragėlius iš paruoštos tešlos. Tačiau jai jie atrodo per riebūs. Kūčių stalui tortą atneša krikšto dukra.
Per Kalėdas A. Pentikäinen šeima prie maisto dažniausiai mėgaujasi vynu, o prie kavos – „kažkuo kitu“. Į 150 eurų kainą alkoholis neįskaičiuotas, bet „taip nebūtinai turi būti“.
Vietoj saldumynų A. Pentikäinen šiemet numezgė šlepetes, kad būtų įdomiau. Nereikia perteklinių dovanų. „Visi ir taip turi pilnas spinteles daiktų.“
