Kaip gimė Drakula - žinomiausias ir žiauriausias vampyras visame pasaulyje  ()

Turbūt žinomiausio vampyro grafo Drakulos kūrėjas Bramas Stokeris tapo žinomas visame pasaulyje, bet tik po mirties. Jis publikavo 12 romanų, bet jie sulaukė vidutinės sėkmės. O „Drakula“ išgarsėjo tik po kino ekranizacijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

B. Stokeris buvo daugybės slaptų okultinių bendrijų Londone narys.

Mėgo romantikų siaubo literatūrą, žavėjosi XVIII a. pietryčių Europos vampyru kultu.

Jo romanas „Drakula“ vertinamas kaip jo obsesijų atspindys, nors, regis, grafas Drakula turėjo ir prototipą – žiaurumu kovose su turkais pagarsėjęs istorinis asmuo, Transilvanijos grafas Vladas Cepešas, pravarde Drakula, apie kurį iki šių laikų išlikę beveik 30 istorijų, rašytų italų, prancūzų, lotynų, čekų, lenkų, serbų, turkų kalbomis.

Žodis „drakula“ reiškia „velnio sūnus“ arba „drakono sūnus“. B. Stokeris istoriją apie grafą sužinojo 1890 m., susipažinęs su Rytų tyrinėtoju Arminu Vambery iš Budapešto universiteto. Rašytojui taip patiko Drakulos pravardė, kad jis ją suteikė savo būsimos knygos personažui.

B. Stokerio knyga priskiriama siaubo literatūros arba gotikinio romano žanrui, pasakojimas dėstomas veikėjų laiškų ir dienoraščio užrašų forma, gana tiksliai aprašytos vietovės. Rašytojas kruopščiai ir ilgai rinko medžiagą apie Transilvaniją ir jos tautosaką, ieškojo autentiškų detalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(13)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: