Tai „siaubinga idėja“: teorinės fizikos profesorius ir futuristas Michio Kaku paaiškino, kodėl neturėtume susisiekti su nežemiška gyvybe  ()

Radus nežemiškos gyvybės ženklų, tektų rimtai apsvarstyti klausimą – ar turėtume su ja užmegzti kontaktą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsus fizikas Michio Kaku per daugelį metų aiškiai išsakė savo požiūrį šiuo klausimu, teigdamas, kad jis tiki, jog rasime nežemišką gyvybę, ir jeigu tai padarysime, turėtume būti atsargūs užmegzdami kontaktą.

Naujame interviu „The Guardian“ jis žengė toliau, pavadindamas tai „siaubinga idėja“.

„Netrukus į orbitą pakelsime Webbo teleskopą ir galėsime pažvelgti į tūkstančius planetų, todėl manau, kad yra gana didelė tikimybė, jog galime užmegzti kontaktą su svetima civilizacija“, – sakė jis leidiniui.

„Yra keletas mano kolegų, manančių, kad turėtume kreiptis į juos. Manau, kad tai yra siaubinga idėja. Visi žinome, kas nutiko actekų imperatoriui Montesumai, kai jis prieš 500 metų susitiko Meksikoje su ispanų konkistadoru Kortesu.“

 

Tiems, kurie nežino, Ispanijos pajėgos, vadovaujamos Hernano Korteso, skerdė neginkluotus actekus, kol „karių kraujas tekėjo kaip vanduo“, o tai neskamba kaip idealus pirmo kontakto su svetima gyvybe rezultatas.

Anksčiau Michio Kaku išplėtė šią idėją, paaiškindamas, kad nors jis ir mano, kad nežemiška gyvybė ko gero bus taiki – turint omenyje, kad ženklus, kuriuos greičiausiai rasime, bus civilizacijų, gyvavusių tūkstančius, o gal milijonus metų prieš mus,  tai nereiškia, kad turėtume rizikuoti pasiskelbdami apie save visatai.

„Mes negalime pasinaudoti tokia proga“, – sakė jis 2018 m. „Mes neturėtume bandyti reklamuoti savo egzistavimo nežemiškai gyvybei kosminėje erdvėje, nes nežinome jos ketinimų“.

 

Jo įsitikinimu, pavojus kyla ne dėl to, kad ateiviai savaime bus „blogi“, bet labiau dėl to, kad mes galime jiems visiškai nerūpėti. Jis palygino mūsų padėtį visatoje su elniu miške. Nors miške medžiotojai kelia grėsmę elniams, realų pavojų kelia tie, kurie gali nutiesti kelius per mišką ir sunaikinti aplinką.

„Tiesą sakant, jei perskaitytumėte romaną „Pasaulių karas“, marsiečiai H. Dž. Velso romane nebuvo blogi ta prasme, kad norėjo mus kankinti, ir norėjo padaryti įvairiausių barbariškų dalykų žmonijai“, – pridūrė jis. – Ne, mes buvome tik kelyje link to.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(101)
(10)
(91)

Komentarai ()