„Bayraktar“ atsisakė skristi, radarai suveikė tik per stebuklą: kaip Ukraina smogė galingiausią smūgį Rusijai  ()

Kaip Ukrainos gynėjai rado ir nuskandino „Maskvą“: atskleistos detalės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 13 dieną Ukrainos gynėjai Ukrainoje pagaminta raketa „Neptūnas“ smogė Rusijos kreiseriui „Maskva“, kuris buvo Rusijos laivyno flagmanas.

Kaip rašoma „Ukrainska Pravda“ straipsnyje, tą dieną kreiseris netikėtai įplaukė į Ukrainos raketų naikinimo zoną ir buvo operatyviai aptiktas Ukrainos gynėjų.

Rusijos invazijos metu Ukraina neturėjo už horizonto esančių radarų, kurie būtų leidę aptikti „Maskvą“, esančią už 120 kilometrų nuo kranto. Įprastas radaras nefiksavo taikinių šiame diapazone, tačiau ta diena buvo kitokia.

Virš jūros buvo tankūs debesys, nuo jų radaro signalas atsispindėjo į vandens paviršių, o iš vandens paviršiaus atgal į debesis – ir štai tokiame koridoriuje radaras netikėtai užfiksavo „Maskvą“.

Apie 16 valandą „Neptūno“ komplekso operatorius netikėtai gavo duomenų, kad už 120 kilometrų yra masyvus objektas. Kariškis suprato, kad tai „Maskva“. Leidinio „UP“ pašnekovai teigė, kad kariniuose sluoksniuose kalbama, kad Ukrainos gynėjai ir anksčiau matė „Maskvą“, tačiau negalėjo jos pasiekti. Tai prieštarauja Vakarų žiniasklaidos versijoms, kad „Maskvos“ koordinatės, neva, galėjo būti gautos iš NATO Europos centro arba amerikiečių žvalgybinio lėktuvo „P-8 Poseidon“.

Kai tik paaiškėjo, kad „Maskva“ yra naikinimo zonoje, į kreiserį buvo paleistos dvi „Neptūno“ raketos. Šis istorinis startas užfiksuotas nuotraukoje.

Anot „UP“ pašnekovų, tuo metu rusai buvo taip įsitikinę, kad yra neprieinami Ukrainos pajėgoms, kad greičiausiai net nesuaktyvino oro gynybos sistemų.

 

Įvertinti kreiserio apgadinimo pobūdį buvo problematiška – „Bayraktar“ operatoriai atsisakė išskristi patikrinti dėl grėsmės būti numuštiems.

Vėliau tapo žinoma, kad „Maskva“ pajudėjo už „Boiko bokštų“, o tada prie jos atskubėjo 4 laivai – gelbėjimo operacijai, kuriai sutrukdė audra. Kai Ukrainos gynėjai suprato, kad iš Krymo į Maskvą išplaukė vilkikas, tapo akivaizdu, kad kreiserio padėtis yra kritinė.

„Maskva“ - viskas: kas žinoma apie kreiserio pašalinimą

Rusijos gvardijos raketų kreiseris „Maskva“, priklausęs 30-ajai antvandeninių laivų divizijai, buvo Rusijos karinio jūrų laivyno Juodosios jūros laivyno flagmanas. Pasak Ukrainos karinės vadovybės, balandžio 13-ąją per „Neptūno“ raketų ataką laivas buvo apgadintas, užsiliepsnojo, apvirto ir vėliau nuskendo.

 

Rusijos Federacijos gynybos ministerija teigė, kad laive, esą, detonavo amunicija, laivas buvo tempiamas į uostą, tačiau dėl padarytos žalos korpuse neatlaikė jūros bangavimo ir praradęs pusiausvyrą, nuskendo  traukiant. Taip pat buvo teigiama, kad „Maskvos“ įgula buvo visiškai evakuota. Tačiau netrukus pasirodė pranešimai apie laive tarnavusių jūreivių dingimą.

Rugsėjį iš nuskendusio laivo „Maskva“ Juodojoje jūroje buvo išžvejotas gelbėjimo plaustas, skirtas 20 žmonių. Radinys parodė, kad rusų jūreiviai greičiausiai bandė pabėgti ant apgadinto plausto. Norėdami tai padaryti, rusų jūreiviai nusivilko gelbėjimosi liemenes (tai griežtai draudžiama) ir pritvirtino jas taip, kad plaustas išliktų plūduriuojantis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(120)
(3)
(117)

Komentarai ()

Susijusios žymos: