„Leopard 2“: kokios tanko versijos egzistuoja, kaip jas atskirti ir kurią labiausiai tikėtina gaus Ukraina (Foto)  ()

Pagrindinis mūšio tankas „Leopard 2“ yra naudojamas daugelyje šalių daugiau nei 40 metų ir nuo to laiko jam buvo atlikta daug modernizacijų ir atnaujinimų, septyni iš jų yra pagrindiniai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-14 „Leopard 2“: kokios tanko versijos egzistuoja, kaip jas atskirti ir kurią labiausiai tikėtina gaus Ukraina (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi kalbama apie „Leopard 2“ perkėlimą į Ukrainą, o iniciatorė tapo Lenkija, turėtume nepamiršti, kad yra gana daug įvairių šio tanko versijų.

Taip yra todėl, kad „Leopard 2“ buvo naudojamas nuo 1979 m. ir buvo ne kartą modernizuotas iki pat „Leopard 2A7+“ versijos, jau nekalbant apie visus eksportuotus ir iš dalies lokalizuotus pagrindinio mūšio tanko variantus.

Tačiau galime kai kuriuos praleisti ir pradėti tiesiai nuo „Leopard 2A4“, kuris buvo masiškai gaminamas nuo 1985 iki 1992 m. ir eksploatuojamas iki šiol. Tai taip pat labiausiai tikėtinas variantas, kuris bus perduotas Ukrainai, atsižvelgiant į tai, kad buvo nuspręsta išsiųsti iš karo atsargų paimtas transporto priemones.

Nepaisant ištakų dar 1990-aisiais, „Leopard 2A4“ versija jau turi termovizorius, skaitmeninę ugnies valdymo sistemą ir visas kitas šiuolaikinio pagrindinio mūšio tanko savybes. Tuo tarpu Rusijos armija priartėjo prie tokio lygio tik 2010-ųjų viduryje.

 

Naujos kartos „Leopard 2“ versija yra A5, sukurta 1995 m. Pagrindinis skirtumas, kad buvo patobulinta ugnies valdymo sistema, perėjimas nuo hidraulinės pavaros prie elektrinės, vado vaizdo įvedimas, o pagrindinė „matoma“ funkcija yra papildomų šarvų bokšteliui komplektas (taip bokštelis vietoj vertikalios priekinės formos, įgavo pleišto formą). Tanko kovinė masė išaugo iki 62,5 tonos, tai yra 7,5 tonos daugiau nei turėjo ankstesni 2A4.

2001 m. pasirodė kita versija, A6, išsiskirianti naujuoju ginklu. Nors Rh-120 L/44 ir jo JAV lokalizuotas variantas M256 nustatė tam tikrą kokybės standartą, vokiečių „Rheinmetall“ naująjį „Leopard 2A6“ aprūpino ilgesniu pabūklu Rh-120 L/55.

 

Tai leido padidinti sviedinių, visų pirma, šarvus pradursiančių stabilizuotų subkalibrinių sviedinių greitį ir taip padidino skverbimosi galimybes. Net nereikėjo gaminti naujos specialios amunicijos, kuri nukryptų nuo vieningo standarto.

Naujausia pagrindinė versija „Leopard 2A7“ buvo pristatyta 2014 m. Jame yra pagalbinis maitinimo blokas, atnaujintos šiluminio vaizdo ir gaisro valdymo sistemos, leidžiančios šaudyti iš amunicijos su iš anksto užprogramuotu detonavimu. Tankas taip pat gavo dar daugiau šarvų, padidindamas masę iki 64,5 tonos.

Apskritai, „Leopard 2“ evoliuciją gerai iliustruoja Tarptautinio strateginių studijų instituto infografikas:

 

Taip pat yra ir kitų „Leopard 2“ variantų, daugiausia pagrįstų „Leopard 2A4“. Pavyzdžiui, Švedija atliko savo gamybos modernizavimą ir tanką pastatė praktiškai į tą patį lygį kaip „Leopard 2A5“, kuris gavo pavadinimą Strv 122. Taip pat yra kanadietiškas „Leopard 2A-4M/6M“ ir lenkiškas „Leopard 2PL“.

Tai buvo modernizuotos transporto priemonės, tačiau yra ir lokalizuotų originalo analogų. Ispanija vietoje gamina „Leopard 2E“ pagal 2A6 versiją, o šveicariškas „Leopard 2A4“ variantas vadinamas Pz 87. Graikija taip pat turi savo vietinį „Leopard 2A6 HEL“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()