Monstras, savo paties rankomis nužudęs daugiausia žmonių – tai ne Hitleris ir ne Stalinas (Foto)  ()

Nors daugeliui istorinių lyderių, tokiems kaip Hitleris ir Stalinas, kartais gali būti priskiriami milijonai mirčių, tačiau patys šie asmenys žudė ne tiesiogiai savo rankomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O kas savo tiesiogiai rankomis nužudė daugiausiai žmonių?

Galima teigti, kad brigados generolas Paulas Tibbetsas ir generolas majoras Charlesas Sweeny (arba jų kolegos pulkininkas Thomas Ferebee ir kapitonas Kermitas Beahanas) yra didžiausi žudikai dėl Hirošimos ir Nagasakio sprogdinimų, per kuriuos atitinkamai žuvo 70 000-140 000 ir 60 000-80 000 žmonių.

Tačiau šiek tiek tvirčiau „tiesiogiai žudęs savo paties rankomis“ atitinkantis žmogus, kuris pagal Gineso rekordų knygą yra „vaisingiausias visų laikų budelis“ – Stalino smogikas Vasilijus Blochinas.

Gimęs 1895 m. rusų valstiečių šeimoje, Vasilijus, būdamas jaunas, greitai užsitarnavo černaja rabota arba „juodojo darbo“ reputaciją, tarnaudamas carinėje armijoje per Pirmąjį pasaulinį karą – pelnė paties Stalino pripažinimą už savo slaptas žmogžudystes, kankinimus ir egzekucijas.

Blochinas greitai pakilo per tuometinės Rusijos slaptosios policijos – NKVD – karjeros laiptus, galiausiai tapdamas Komendatūros skyriaus viršininku, kurio nariai buvo patvirtinti Stalino ir vykdę įsakymus tiesiai jo nurodymu.

 

Be kita ko, atlikdamas šį vaidmenį, Blochinas prižiūrėjo daugybę masinių egzekucijų ir pats įvykdė mirties bausmę keliems garsiems asmenims, įskaitant Sovietų Sąjungos maršalą Michailą Tukačevskį ir du buvusius NKVD vadus, kuriems jis anksčiau tarnavo.

Tačiau labiausiai liūdnai pagarsėjęs Blochino poelgis buvo atliktas kruvinose Katynės žudynėse. 1939 m., praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms po to, kai Vokietija užpuolė Lenkiją, sovietų pajėgos įžengė į rytinę Lenkijos pusę. Nors jie oficialiai nepaskelbė karo, sovietai paėmė į nelaisvę per 20 000 lenkų karininkų ir įkalino juos sovietų belaisvių stovyklose.

Bet ką su jais daryti? Na, Stalinas buvo Stalinas. 1940 m. kovo 5 d. Stalinas įsakė įvykdyti egzekucijas visiems lenkų karininkams...

Tai atveda mus prie to, kodėl Vasilijus Blochinas, be abejo, yra kruviniausias budelis žmonijos istorijoje. Iš Katynėje nužudytų 20 000 lenkų karininkų, per 28 dienas Vasilijus asmeniškai nužudė daugiau nei 7000, vidutiniškai per naktį savo rankomis nužudydamas beveik 300 žmonių...

 

Paprastai egzekucijos vykdavo nuo sutemų iki aušros, o Blochinas dirbdavo beveik netrukdomas kiekvieną naktį. Egzekucijos vyko taip: pasirašius asmens tapatybės dokumentus, lenkų karininkai surištomis rankomis buvo nuvesti į nedidelę patalpą, kurioje buvo įrengtos garso nepraleidžiančios sienos, kanalizacija ir vandens žarna. Tada jie priverčiami atsiklaupti ir paleidžiamas vienas šūvis į pakaušį, kuris akimirksniu nužudydavo. Tada jų kūnai buvo nutempti pro antras duris, kambarys buvo praplaunamas vandens žarna ir įvedamas kitas kalinys.

Kalbant apie žudymo įrankį, Blochinas pirmenybę teikė 7,65 mm „Walther PPK“ pistoletui. Blochinui jis patiko dėl to, kad jis neturėjo tiek atatrankos, kiek kiti ginklai, o tai reiškė mažiau riešo skausmo po šimtų egzekucijų kiekvieną naktį. Pistoletas taip pat retai užsikirsdavo, o tai reiškė, kad aukos galėjo būti nužudytos vienu šūviu beveik kiekvieną kartą, kai nuspaudžiamas nuleistukas.

 

Šis ginklas taip pat buvo palankesnis šioms egzekucijoms, nes tokius pat pistoletus nešiojo vokiečių karininkai. Taigi, jei būtų aptiktos masinės kapavietės, kūnuose būtų rastos kulkos iš vokiško tipo pistoleto, o sovietai galėtų neigti atsakomybę.

Grįžtant prie Vasilijaus, 1940 m. balandžio 27 d. Blochinas buvo apdovanotas Raudonosios vėliavos ordinu už šias masines žudynes. Ordinas tradiciškai buvo įteikiamas kariškiams, kurie demonstravo „išskirtinę drąsą, atsižadėjimą ir narsumą kovos metu“. Vis dėlto, kadangi sovietai nenorėjo reklamuoti to, ką Vasilijus padarė, ordinas jam buvo įteiktas slapta.

Tuo tarpu 1941 m., vokiečiams įsiveržus į SSRS, Stalinas atsidūrė sąjungoje su Lenkijos vyriausybe. Šiuo metu jis paleido šimtus tūkstančių lenkų iš belaisvių stovyklų ir keletą kartų buvo verčiamas atsiskaityti už daugybę tūkstančių dingusių karo belaisvių. Stalinas to nežinojo, tačiau 1943 m. tiesa pradėjo ryškėti, kai Katynėje buvo aptiktos masinės kapavietės. Sovietų valdžia neigė visą atsakomybę ir kaltino vokiečius, kaip ir planuota nuo pat pradžių. Tik 1990-aisiais, valdant Michailui Gorbačiovu, tiesa buvo atskleista per daugybę dokumentų, pabrėžiančių šalies vaidmenį žudynėse.

 

Kalbant apie patį Blochiną, jis nesulaukė teisingumo už viešai pripažintus jo nusikaltimus. Po Stalino mirties 1953 m. jis buvo priverstas išeiti į pensiją. Per vėlesnę destalinizacijos kampaniją Blochinas buvo atleistas iš pareigų, o vėliau paniro į alkoholizmą. Gėrimo ir beprotybės derinys lėmė jo mirtį 1955 m., kurios priežastis oficialiai nurodyta kaip savižudybė.

Be maždaug 7000 karo belaisvių Katynėje, kuriems Blochinas asmeniškai įvykdė egzekucijas, jis yra tiesiogiai atsakingas už daugelio tūkstančių kitų žmonių žūtį belaisvių stovyklose Antrojo pasaulinio karo metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(9)
(9)

Komentarai ()