„Vienas geriausių pasaulyje“ – kuo ypatingas vokiškas „Marder“ (Video)  ()

Šiandien tarptautiniai partneriai teikia precedento neturinčią paramą Ukrainai, aprūpindami ją reikiama įranga. Viena iš valstybių, kurios įranga gerokai papildė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų arsenalą, buvo Vokietija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip nauja pagalba, kuri jau siunčiama į Ukrainą, sustiprins Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir kodėl, nepaisant savo amžiaus, ši technika vadinama viena geriausių pasaulyje.

Kokias pėstininkų kovos mašinas gaus Ukraina

Pėstininkų kovos mašina „Marder“, kurio pavadinimas reiškia „Kiaunė“, yra gana sena vokiečių koncerno „Rheinmetall“ plėtra. Pirmoji jos versija pasirodė dar septintajame dešimtmetyje, o pirmieji serijiniai šarvuočiai pradėti gaminti 1971 m.

Nepaisant savo amžiaus, ši šarvuota transporto priemonė išlieka viena geriausių pasaulyje. Kūrėjai tai pasiekė suteikdami greičio, apsaugos, ugnies galios ir pralaidumo balansą.

Apsauga buvo vienas iš plėtros prioritetų. Pagal planą turėtų būti maksimaliai apsaugoti trys įgulos nariai ir 6-7 desantininkai. Todėl plačiai paplitusi modifikacija 1A3 gali atlaikyti iki 30 mm kalibro sviedinius priekinėje dalyje, o šoniniai šarvai – tankų kulkosvaidžio ugnį.

„Marder“ yra neatsiejamai susijęs su „Leopard“ tankais, nes šarvuota mašina buvo sukurta kaip bendros kovos  koncepcijos dalis.

Nuo debiuto 1970-aisiais, pasirodė apie 10 modifikacijų, tarp kurių labiausiai paplitusi yra 1A3. Greičiausiai tokią versiją gaus Ukraina.

Pagrindinės „Marder“ techninės charakteristikos

„Marder 1A3“ modifikacijos svoris, palyginti su ankstesnėmis versijomis, dėl sustiprintų šarvų išaugo iki 33,5 tonų. Šarvuočio variklio galia siekia 600 arklio galių (448 kW).

Pėstininkų kovos mašina pagrindinėje ginkluotėje turi 20 mm pabūklą, kurio šaudymo nuotolis yra iki 2-2,5 kilometro. „Marder“ gali iššauti nuo 800 iki 1000 šovinių per minutę, tačiau vokiečių kariuomenė praktiškai šaudo trumpais šūviais iš vietos, nes ginkle nėra stabilizatoriaus.

 

Tačiau ugnies valdymo sistema, nepaisant amžiaus, išlieka aukšto lygio, nes apima dienos ir nakties režimus tiek vadui, tiek ginklininkui, lazerinį nuotolio ieškiklį ir borto kompiuterį.

Be to, šarvuočio ekipažas turi ir „Milan“ prieštankinių raketų sistemą, galinčią šaudyti iki 3 kilometrų atstumu ir prasiskverbti iki 1000 milimetrų priešo šarvus. Kaip pagalbinis ginklas, „Marder“ taip pat turi kulkosvaidį.

Šarvuotos mašinos gali judėti didžiausiu iki 65 kilometrų per valandą greičiu. Įveikiamas atstumas – nuo 520 iki 600 kilometrų.

 

Tiksli šarvuočių kaina nežinoma, tačiau Vokietijos žiniasklaida skaičiuoja, kad vienas „Marder“ kainuoja nuo 850 tūkstančių iki 1 milijono eurų, priklausomai nuo ginklų, kuriais jis aprūpintas.

Pėstininkų kovos mašina „Marder“ turi vieną didelį trūkumą – jame nėra ginklo stabilizatoriaus, dėl kurio sunku šaudyti judant, tačiau ši šarvuota mašina pagal kitas charakteristikas nenusileidžia kitoms pėstininkų kovos mašinoms, tarp jų ir modernesnėms. Visų pirma tai liudija faktas, kad „Marder“ vis dar eksploatuojamas Vokietijoje.

Todėl galime manyti, kad ši technika gerokai sustiprins Ukrainos kariuomenę, ypač jei jos darbas bus derinamas su „Leopard“ tankų naudojimu – taip kovos mašina bus dar efektyvesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(0)
(37)

Komentarai ()