Nelabai malonus kvapas – astronautai papasakojo, kaip iš tikrųjų kvepia Mėnulis: jį užuosti galite ir jūs (Video)  ()

Vargu ar norėtumėte naudoti šį kvapą kaip kvepalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apollo“ misijos amerikiečiai astronautai dalijosi įspūdžiais, kaip kvepia Mėnulio dulkės. Paaiškėjo, kad tai ne pats maloniausias kvapas, rašo „Futurism“.

Jei kada nors susimąstėte, kuo kvepia Mėnulis, tai yra, kaip kvepia Mėnulio dulkės, dabar galite gauti atsakymą į šį klausimą. Pavyzdžiui, buvęs mokslinis konsultantas ir parfumeris iš Prancūzijos Michelis Moiseiffe'as sukūrė Mėnulio paviršiaus kvapą parodai „Space City“ muziejuje Tulūzoje, Prancūzijoje.

Savo naują kūrinį jis grindė Mėnulio dulkių kvapo aprašymais, kuriuos pateikė vienas pirmųjų astronautų, aplankiusių Mėnulį daugiau nei prieš 50 metų. Anot Moiseiffo, jo sukurtas Mėnulio kvapas panašus į panaudoto parako kvapą, kurį apibūdino Edwinas „Buzz“ Aldrinas, kai pirmą kartą jį užuodė Mėnulio nusileidimo aparate 1969 m.

Aldrinas, tapęs antruoju žmogumi po Neilo Armstrongo, vaikščiojusiu Mėnulio paviršiumi per misiją „Apollo 11“, pasidalijo įspūdžiais apie Mėnulio kvapą. Pasak Aldrino, kai jis ir Armstrongas grįžo į nusileidimo aparatą, jų skafandrai buvo padengti Mėnulio dulkėmis. Kai astronautas nusiėmė šalmą, į jo nosį trenkė aštrus metalo kvapas, panašus į panaudoto parako kvapą ar kvapą, kuris lieka ore sprogus petardai. 2015 m. Aldrinas apibūdino mėnulio dulkių kvapą, kaip degančios anglies kvapą arba pelenų kvapą židinyje, jei jis aptaškomas vandeniu.

 

Tačiau savo įspūdžiais, kaip kvepia Mėnulis, dalijosi ne tik Aldrinas. Prieš kelerius metus apie tai pasakojo paskutinės misijos į Mėnulį astronautas Harrisonas „Jackas“ Schmittas, kuris 1972 metų pabaigoje buvo „Apollo 17“ misijos dalyvis.

 

Pasak Schmitto, visi astronautai, įskaitant jį, pirmiausia prisimena, kad Mėnulio dulkių kvapas tikrai panašus į panaudoto parako kvapą. Šis panašumas geriausiai apibūdina tai, koks jausmas užuosti Mėnulio dulkes. Tačiau tuo pat metu šis kvapas taip pat buvo labai metalinis ir itin aštrus.

Kol kas šį kvapą pajusti eiliniams žmonėms galima tik Tulūzos kosmoso muziejuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()