Astronomai suglumę – egzoplaneta pažeidžia visas judėjimo taisykles. Kas vyksta?  (2)

Mokslininkams žinomas dujų milžinas aplink savo žvaigždę sukasi labai neįprastai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų saulės sistemoje visų planetų orbitos yra vienodos orientacijos. Šių orbitų plokštumos skiriasi vos keliais laipsniais, tačiau aplink Saulę jos sukasi beveik vienodai.

Dauguma žinomų planetinių žvaigždžių sistemų yra išdėstytos būtent taip, kai planetų orbitos ir žvaigždžių sukimaisi yra apytiksliai suderinti, tačiau kai kurios egzoplanetos pažeidžia šias žinomas orbitos taisykles. Mokslininkai vis dar nežino, kodėl taip nutinka. Tai taip pat taikoma dujų milžinui WASP-131b. Tačiau naujojo tyrimo autoriai siūlo savo teoriją, rašo „Phys“.

Pasibaigus žvaigždės formavimuisi, aplink ją lieka protoplanetinis diskas, susidedantis iš dujų ir dulkių. Kadangi planetos formuojasi šio disko viduje, jų orbitos yra vienodos. Tačiau, kaip rodo naujas tyrimas, tai nėra atvejis, kai kalbama apie WASP-131 žvaigždžių sistemą.

Šiuo metu mokslininkai žino, kad dujų milžinas WASP-131b sukasi aplink žvaigždę WASP-131. Ši planeta, kurios atmosferoje yra labai aukšta temperatūra, užbaigia visišką apsisukimą aplink žvaigždę vos per 5 Žemės dienas. Žemė visiškai apsisuka aplink Saulę, kaip žinoma, maždaug per 365 dienas.

Egzoplaneta WASP-131b yra dujų milžinas, kurio masė yra tik 25 % Jupiterio masės, tačiau egzoplaneta yra 20 % didesnė už Jupiterį. Bet svarbiausia, kad jo tankis labai mažas.

 

Kai mokslininkai ištyrė žvaigždės WASP-131 sukimąsi, jie išsiaiškino, kad ji nepanaši į savo planetos sukimąsi. Paaiškėjo, kad WASP-131b orbita yra pasvirusi maždaug 160 laipsnių kampu nuo žvaigždės sukimosi plokštumos. Tai reiškia, kad egzoplaneta yra aukštoje, beveik polinėje retrogradinėje orbitoje. Kaip planeta gavo tokią orbitą, lieka paslaptis, tačiau mokslininkai pasiūlė savo teoriją.

Astronomai mano, kad sąveika tarp planetos, jos žvaigždės ir kitų dar nežinomų šios žvaigždžių sistemos planetų galėjo sukelti jos orbitos pasikeitimą. Pavyzdžiui, Saulės sistemoje toks nedidelis poslinkis įvyko su Neptūnu ir nykštukine Plutono planeta. Tačiau didelis orbitos poslinkis dažniausiai gali įvykti mažose planetose, teigia mokslininkai. Todėl keistos WASP-131b orbitos negalima paaiškinti tik planetos ir žvaigždės sąveika.

 

Kita mokslininkų pasiūlyta įvykių raidos versija yra ta, kad ankstyvoje WASP-131b formavimosi stadijoje įvyko tam tikra sąveika tarp planetos ir paties protoplanetinio disko. Tolesni dujų gigantų, kurių orbita gerokai nukrypsta nuo žvaigždės sukimosi plokštumos, stebėjimai gali padėti rasti raktą į šią paslaptį, mano astronomai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai (2)