Sunkiausia misija istorijoje. JAV nori grąžinti į darbą negyvą kosminį teleskopą, skriejantį už 300 mln. km (Video)  ()

JAV kosminės pajėgos nusprendė sugrąžinti į gyvenimą Webbo kosminio teleskopo pirmtaką, kuris buvo neaktyvus 3 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso pajėgos skyrė dotaciją sukurti unikalią misiją atgaivinti Spitzer infraraudonųjų spindulių kosminį teleskopą, kurio veikimas buvo nutrauktas 2020 m. Jei jis bus grąžintas į darbą, tai leis gauti naują visatos vaizdą infraraudonųjų spindulių diapazone, rašo „Space“.

JAV kosminės pajėgos nusprendė prikelti Spitzer infraraudonųjų spindulių kosminį teleskopą, kuris kosmose dirbo 17 metų – nuo ​​2003 iki 2020 m. Jis tyrinėjo visatą infraraudonųjų spindulių diapazone, kaip šiuo metu daro Webbo kosminis teleskopas. Tiesą sakant, NASA jo veiklą nutraukė, kad visas pastangas nukreiptų į naujojo teleskopo paleidimą ir darbo pradžią.

JAV kosmoso pajėgos skyrė pirmąją 250 000 USD dotaciją „Rhea Space Activity“, kad sukurtų misiją grąžinti Spitzerio teleskopą į darbą. Ji dirbs su unikaliu misijos projektu kartu su „Blue Sun Enterprises“ ir „Lockheed Martin“, bendradarbiaudama su Smithsonian astrofizikos observatorija ir Johns Hopkins universiteto mokslininkais.

Pasak astrofiziko Seano Asmano, „Rhea Space Activity“ direktoriaus, misija atgaivinti Spitzer teleskopą bus pati sunkiausia misija istorijoje. Asmenas mano, kad atlikti observatorijos veiklos efektyvumo atkūrimo darbus bus daug sunkiau nei visos 5 misijos, skirtos Hablo kosminio teleskopo modernizavimui ir remontui. Šie darbai buvo atlikti 1993–2009 m. Beje, NASA svarsto galimą šios observatorijos modernizavimą.

 

Tačiau Hablo teleskopas nuo Žemės yra nutolęs 550 km, o „išėjęs į pensiją“ Spitzer teleskopas – maždaug 300 milijonų km atstumu nuo mūsų planetos (tai du atstumai nuo Žemės iki Saulės). Observatorija turėjo būti taip toli kosmose, kad jos instrumentai nuolat būtų atvėsę, kitaip jie negalėtų stebėti erdvės infraraudonųjų spindulių diapazone. Todėl technologiškai dar labiau pažengęs infraraudonųjų spindulių kosminis teleskopas Webbas yra nutolęs nuo Žemės 1,5 mln. km.

2003 m. paleistas Spitzer infraraudonųjų spindulių kosminis teleskopas leido mokslininkams pažvelgti į giliąją erdvę ir atrasti labai tolimus objektus, kuriuos matė kiti teleskopai.

 

Mokslininkai mano, kad nepaisant to, kad Webbas sėkmingai vykdo savo mokslinę misiją, Spitzer teleskopas kosmosą stebėjo kitais infraraudonųjų spindulių bangos ilgiais. Be to, jis yra kitoje vietoje nei šiuo metu veikianti infraraudonųjų spindulių observatorija. Jei Spitzer teleskopas bus grąžintas į darbą, tai leis gauti papildomų unikalių duomenų apie tolimą erdvę.

Pagal pradinį „Rhea Space Activity“ projektą, autonominis erdvėlaivis į nebeveikiantį teleskopą bus išsiųstas 2026 m. Jis galės atlikti reikiamas manipuliacijas teleskopui paleisti, o tada liks skraidyti šalia observatorijos ir atliks didelės spartos Spitzer teleskopo duomenų perdavimo į Žemę funkciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()