Mokslininkai apšalę, ką surado vandenyno dugne. Kas paliko siaubingą auksinį kiaušinį? (Foto, Video)  ()

Tyrėjai ištyrė paslaptingą radinį ir mano, kad jį galėjo palikti mokslui nežinoma giliavandenė būtybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau šią savaitę tyrėjai surado paslaptingą, baisų auksinį kiaušinį, rastą povandeninio ugnikalnio papėdėje Ramiajame vandenyne prie Aliaskos krantų. Mokslininkai tokį paslaptingą radinį atrado giluminio nardymo metu ir beveik savaitę bandė nustatyti, kas tai yra ir kam jis gali priklausyti, rašo „Daily Mail“.

Mokslininkai iš Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) surinko mėginius iš jūros dugno ir tyrė juos laboratorijoje. Komanda pažymi, kad blizgantis auksinis kiaušinis liečiant jaučiasi kaip koks audinys ar oda. Iš pradžių buvo manoma, kad objektas gali būti kiaušinio lukštas arba jūros kempinės liekanos, tačiau laboratoriniai DNR tyrimai gali atskleisti visiškai naują, anksčiau mokslui nežinomą gyvūną.

Reikia pažymėti, kad NOAA ekspertai atradimo metu palygino radinį su kažkuo „iš siaubo filmo“, užsimindami apie filmą „Svetimas“ (Alien). Pasak dr. Tammy Horton iš Nacionalinio okeanografijos centro Sautamptone, vis dar nėra visiškai aišku, kas ar kas galėjo palikti baisų auksinį kiaušinį, tačiau iš tikrųjų tai gali būti „potencialiai nauja rūšis“.

Anot Hortono, gera žinia ta, kad mokslininkams pavyko iš jūros dugno paimti mėginį, tad tyrėjai turės galimybę jį nuodugniai ištirti, taip pat atlikti genetinę analizę. Galų gale tai leis nustatyti, iš kurio gyvūno jis kilęs.

 

Įdomu ir tai, kad egzempliorius buvo aptiktas su skyle priekyje, tarsi kažkas iš jo būtų išsiveržęs ar bandytų įsibrauti. Hortonas taip pat mano, kad auksinis lukštas galėtų būti kažkas panašaus į „kiaušinių dėžutę“ – tai galėtų paaiškinti išėjimo angos buvimą.

 

Pasak Ekseterio universiteto Jūrų apsaugos katedros docentės daktarės Lucy Woodall, aptiktas objektas taip pat primena kempinę – nejudantį vandens bestuburį, labai panašų į koralą. Tokiu atveju skylė priekinėje sienelėje gali būti įprasta žala. Kartu mokslininkas pažymi, kad jūros gelmėse pilna stebuklų, todėl auksinis kiaušinis gali būti postūmis atrasti naują rūšį.

 

Plimuto universiteto (JK) giliavandenės ekologijos profesorė Kerry Howell sakė, kad jūros dugne rastas objektas buvo „keistas“ ir nepanašus į nieką, su kuriuo ji buvo susidūrusi per 20 metų trukusius giliavandenius tyrimus.

 

Anot Howell, skylė ant auksinio kiaušinio iš tikrųjų gali būti ten, kur būtybė įkvepia ir iškvepia, jei tai, pavyzdžiui, kempinė. Arba galiausiai gali pasirodyti, kad tai vieta, iš kurios išsirito padaras, jei auksinis kiaušinis pasirodo esąs kiaušinio lukštas.

Laboratorijoje tiriant objektą paaiškėjo, kad iš tiesų jis visai ne auksinis – tokį efektą sukėlė povandeninės transporto priemonės žibintų šviesa. Jau laboratorijoje mokslininkai pastebėjo, kad kiaušinis iš tikrųjų yra šviesiai rudai geltonos spalvos, artimas „daugeliui kitų organinių atspalvių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()