Fantastika virsta realybe! Kuriamas gravitacinis spindulys, galintis perkelti objektus erdvėje  (3)

Mokslininkai kuria tikrą traukos spindulį, matytą fantastiniuose filmuose, kad išspręstų svarbią kosmoso problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorado universiteto Boulderyje (JAV) mokslininkai kuria tikrą gravitacinį spindulį, kad pašalintų iš orbitos netinkamai veikiančius palydovus ir taip išspręstų kosminių šiukšlių problemą. Panašius spindulius galima pamatyti įvairiuose fantastiniuose filmuose, kur vienas erdvėlaivis traukia kitą. Tačiau mokslininkai teigia, kad šis procesas greitai nustos būti fikcija ir taps realybe, rašo „Space“.

Remiantis mokslininkų prognozėmis, artimiausiais metais palydovų, skriejančių žemoje orbitoje, skaičius smarkiai išaugs. Taip pat smarkiai išaugs neveikiančių palydovų, kurie dėl galimo susidūrimo kelia grėsmę kitiems orbitoje skriejantiems įrenginiams, skaičius. Tai yra, kosminių šiukšlių kiekis gerokai padidės. Be to, neveikiantys palydovai gali nukristi į atmosferą ir užteršti ją metalais.

Šią problemą mokslininkai siūlo spręsti pasitelkus elektrostatinį traukos spindulį, kurio pagalba bus galima perkelti mirusius palydovus toli už Žemės orbitos ribų, kur jie nepavojingai dreifuotų erdvėje. Kūrėjai mano, kad šis gravitacinis pluoštas gali būti pradėtas eksploatuoti jau per ateinantį dešimtmetį.

 

Anot mokslininkų, elektrostatinis traukiantis spindulys bus dedamas ant specialaus aparato, aprūpinto elektronų pistoletu, kuris šaudys į mirusį palydovą neigiamo krūvio elektronus. Elektronai sukurs prie jo neigiamą krūvį, o spindulį skleidžiantis prietaisas bus teigiamu krūviu. Tarp jų esanti elektrostatinė trauka laikys juos kartu, net jei erdvės tuštuma juos skirs 20–30 metrų atstumu. Po to miręs palydovas gali būti pašalintas iš savo orbitos toliau į kosmosą be fizinio kontakto.

Jei fantastiniuose filmuose vienas erdvėlaivis savo spindulį naudoja labai greitai pritraukdamas kitą erdvėlaivį, tai realiai toks procesas užtruks kelias savaites. Kadangi gravitacinis spindulys, kurį kuria amerikiečių mokslininkai, veiks labai lėtai, tai visiškai neišspręs kosminių šiukšlių problemos, tačiau tai tik pirmas žingsnis šio tikslo link.

 

Pasak mokslininkų, naujasis įrenginys turi dar vieną trūkumą, ir tai susiję su jo kaina. Preliminariais skaičiavimais, toks traukiantis spindulys kainuos kelias dešimtis milijonų dolerių. Tačiau mokslininkai mano, kad į kosmosą paleidus įrenginį su tokiu spinduliu, jo darbas bus pelningas.

Šiuo metu mokslininkai atlieka eksperimentus ir kuria naujo įrenginio prototipą. Su naujuoju projektu susipažinę ekspertai mano, kad jis labai perspektyvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(4)
(27)

Komentarai (3)