Neįtikėtina, bet tiesa. Moteris pagimdė kūdikį, kuris vystėsi slapta  ()

Neįtikėtinai retas atvejis su dar netikėtinesniu rezultatu įvyko Prancūzijoje, kai pilvo skausmais besiskundžianti moteris sužinojo, kad jau 23 savaitę yra nėščia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtina, bet tiesa. Moteris pagimdė kūdikį, kuris slapta vystėsi tarp jos skrandžio ir žarnyno.

Būtent taip nutiko 37 metų moteriai, kuri po 10 dienų pilvo skausmo ir padidėjusio pilvo pūtimo sužinojo, kad yra 23 savaitę nėščia.

Tačiau tai nebuvo įprastas nėštumas. Vaisius augo pilvo ertmėje, būtent pilvaplėvėje, kur yra gyvybiškai svarbūs organai. Ši erdvė yra tarp skrandžio ir žarnyno – itin neįprasta ir reta vieta vaisiaus vystymuisi, rašo „Daily Mail“.

Šis nėštumo tipas yra žinomas kaip pilvinis nėštumas, negimdinio nėštumo tipas, kai vaisius auga už gimdos ribų. Daugeliu atvejų negimdinis nėštumas įvyksta, kai vaisius pradeda augti kiaušintakiuose arba kiaušidėse. Kartais jie gali plyšti, o tai leidžia vaisiui pereiti į pilvo ertmę. Tai medicinos retenybė: JAV mažiau nei du procentai nėštumų yra negimdiniai, o maždaug vienas iš 30 000 nėštumų įvyksta pilvo ertmėje.

Esant tokiam nėštumui rizika yra didelė. Vaisiaus išgyvenimo tikimybė paprastai yra labai maža, o jo mirties rizika siekia 90 proc. Net jei kūdikis išgyvens, yra didelė apsigimimų ar smegenų pažeidimo rizika.

Šiuo neįprastu atveju gydytojai Prancūzijoje, kur moteris atvyko gydytis iš Reunjono salos, nusprendė palaukti iki 29-osios nėštumo savaitės. Toks sprendimas priimtas siekiant padidinti vaiko galimybes išgyventi. Paprastai vaisius yra gyvybingas ne motinos įsčiose nuo maždaug 24 savaičių, tačiau 29 savaitę išgyvenamumas žymiai padidėja.

Moteriai atliktas pjūvis pilve, o kūdikis nedelsiant paguldytas į naujagimių intensyviosios terapijos skyrių. Motinai taip pat buvo atlikta placentos likučių pašalinimo operacija. Pastebėtina, kad po trijų mėnesių tiek mama, tiek vaikas buvo išrašyti ir jautėsi gerai – įvertinus aplinkybes, rezultatas tikrai džiuginantis.

Šis atvejis išsiskiria ne tik retumu, bet ir sėkmingu išsprendimu. Tai pabrėžia žmogaus nėštumo nenuspėjamumą ir sudėtingumą. Ir nors dauguma būsimų mamų neturėtų jaudintis dėl tokio atvejo, tai yra įspūdingas nepaprastų žmogaus kūno galimybių ir prisitaikymo pavyzdys.

Negimdinis nėštumas

 

Negimdinis nėštumas, arba ektopinis nėštumas – patologija, nėštumas ne gimdoje, kai apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina ir auga už gimdos ertmės ribų (gemalo išskiriami fermentai leidžia jam įsitvirtinti įvairiuose audiniuose). Negimdiniai nėštumai sudaro apie 2 % visų nėštumų. 98 % negimdinių nėštumų vystosi kiaušintakyje, 1,4 %, – pilvo ertmėje, o kiaušidėje ir gimdos kaklelyje – po 0,2 %. Gimdos rudimentiniame rage – nepaprastai retai.

Apie 40–70 % kiaušintakinių nėštumų organizmo įsiurbiami ir nunyksta be jokio chirurginio įsikišimo. Vystantis ir paaugus gemalui kyla pavojus, kad organas, kuriame jis vystosi (paprastai kiaušintakis), plyš. Negimdinio nėštumo metu galimas stiprus kraujavimas į pilvo ertmę, staigus ir stiprus pilvo skausmas, hemoraginis šokas, nualpimas. Kraujavimas savo ruožtu išmeta gemalą iš kiaušintakio ir įvyksta kiaušintakinis abortas, neretai moterų palaikomas persileidimu.

 

Nustačius negimdinį nėštumą paprastai atliekama laparoskopija, ir kartais tenka pašalinti kiaušintakį. Gausus kraujavimas ir hemoraginis šokas gali sukelti mirtį. Retkarčiais negimdinis nėštumas gydomas vaistais (citostatikais) arba nėščioji stebima. Negydant apie pusė ektopinių nėštumų baigiasi savaime kiaušintakiniu abortu.

Negimdinio nėštumo priežastys

Ektopinio nėštumo priežastys nėra žinomos. Po apvaisinimo kiaušinėlis užtrunka apie devynias paras judėdamas kiaušintakiu link gimdos ertmės, ir įsitvirtina toje vietoje, kurią praėjus šiam laikotarpiui būna pasiekęs.

Kiaušintakių vidinių blakstienėlių pažeidimai, kiaušintakių užsikimšimas dažnai siejamas su ektopiniu nėštumu, nes blakstienėlės padeda kiaušinėliui judėti link gimdos. Ektopinių nėštumų retkarčiais pasitaiko apvaisinimų in vitro atvejais; šis apvaisinimo būdas taikomas ir moterims su pažeistais kiaušintakiais, tokiais atvejais siejama su didele ektopinio nėštumo rizika.

 

Ektopinis nėštumas yra pasitaikęs moterims, kurioms buvo atlikta histerektomija (gimdos pašalinimas) – gemalas tais atvejais įsitvirtina pilvo ertmėje. Negimdinis nėštumas dažnesnis vyresnio amžiaus (daugiau kaip 35 metų), rūkančioms, kontracepcijos tikslais nešiojančioms spiralę gimdoje, operuotais kiaušintakiais moterims. Šis patologinis nėštumas taip pat dažnesnis ovuliaciją vaistais skatinančioms, tokį nėštumą jau turėjusioms bei sirgusioms dubens uždegimo ligomis moterims.

Dažniausiai pasitaikantys simptomai: amenoreja (mėnesinių nebuvimas), kraujavimas iš makšties, skausmas apatinėje pilvo dalyje. Jeigu ektopinio nėštumo metu plyšta kiaušintakis, pasireiškia staigus skausmas pilvo apačioje, pykinimas, vėmimas, pilvaplėvės dirginimo reiškiniai, nukraujavimo požymiai – tachikardija, kraujospudžio sumažėjimas, sąmonės sutrikimas.

Dažniausia komplikacija – plyšimo sukeltas vidinis kraujavimas. Mirties atvejai reti. Praeityje turėjusioms ektopinį nėštumą moterims nevaisingumas pasitaiko 10 – 15 % atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()