3200 megapikselių ir 3 tonos! Sukurta didžiausia pasaulyje skaitmeninė kamera (Foto, Video)  ()

3200 megapikselių raiškos kamera fotografuos Visatą nematyta kokybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV inžinieriai sukūrė didžiausią pasaulyje skaitmeninę astronominę kamerą LSST (Legacy Survey of Space and Time). Ji bus įrengta Vera Rubin observatorijoje, kuri baigiama statyti Čilėje. Naujoji kamera leis surinkti precedento neturintį kiekį duomenų apie Visatą ir padės atsakyti į esminius klausimus apie tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos prigimtį, rašo „IFLScience“.

Po dviejų dešimtmečių darbo JAV SLAC nacionalinės greitintuvo laboratorijos inžinieriai sukūrė didžiausią pasaulyje skaitmeninę astronominę kamerą. LSST kamera yra tikras technikos stebuklas. Ji turi 3200 megapikselių skiriamąją gebą ir sveria 3 tonas.

Erdvės vaizdai, kuriuos užfiksuos kamera, yra tokie didžiuliai, kad norint tinkamai parodyti vaizdus, prireiktų 378 vnt. 4K raiškos televizorių. Pasak mokslininkų, ši kamera padės tyrinėti Visatą precedento neturinčiu detalumu. Kamera padės tirti tamsiosios materijos prigimtį, tamsiąją energiją, taip pat suteiks naują įžvalgą apie Saulės sistemą ir mūsų galaktiką.

 

LSST kamera turi du objektyvus. Pirmojo iš jų skersmuo yra 1,5 metro, todėl tai yra didžiausias kada nors sukurtas tokiems stebėjimams objektyvas. Antrojo objektyvo skersmuo – 90 centimetrų.

 

Pasak mokslininkų, ši kamera padės sukurti informatyviausią kada nors sukurtą naktinio dangaus žemėlapį. Nauji vaizdai su milijardais žvaigždžių ir galaktikų padės atskleisti pagrindines Visatos paslaptis.

Vera Rubin observatorijoje bus tiriama, kaip galaktikos ir galaktikų spiečiai keitėsi per milijardus metų, o tai leis suprasti galaktikų evoliuciją ir tamsiosios medžiagos pasiskirstymą. Observatorijoje taip pat bus tiriamos supernovos, kurios leis geriau suprasti Visatos plėtimąsi ir jo priežastis, t. y. tamsiąją energiją.

Pirmąsias nuotraukas naujoji kamera turėtų padaryti, kai kitų metų sausį pradės veikti Vera Rubin observatorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()