Prieš 25 metus buvo pristatyta pirmoji Windows OS (Video)  (16)

Programinės įrangos giganto Microsoft puikiai žinoma operacinė sistema Windows, kuri užkariavo visą rinką ir atrodo, kad šis viešpatavimas tęsis dar ilgai, atšventė jubiliejų. Lapkričio 20 dieną suėjo lygiai 25 metai nuo Windows 1.0 operacinės sistemos pasirodymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati Windows istorija verta atskiros knygos, tad čia pamėginsime tik trumpai apžvelgti pačią priešistorę ir "Windows 1.0" atsiradimo istoriją.

Prieš 25 metus MITS sukūrė pirmąjį asmeninį kompiuterį "Altair 8800" (apie jo išradėją mes jau trumpai rašėme). Jis turėjo 256 baitus darbinės atminties ir buvo valdomas jungikliais kompiuterio korpuse. Šiuo kompiuteriu labai susidomėjo Billas Gatesas ir Paulas Allenas. Jiedu sukūrė pirmąją mikrokompiuteriams pritaikytą programavimo kalbos BASIC versiją ir įsteigė bendrovę "Microsoft".

Pirmaisiais AK metais visi vartotojai privalėjo būti programuotojais. Gatavų programų beveik nebuvo, tad pagrindine preke tapo programavimo kalbos, kurios padėdavo susikurti pageidaujamas programas. "Microsoft" iš esmės pati sukūrė programavimo kalbų asmeniniams kompiuteriams rinką ir ėmė sparčiai augti. Kadangi AK nebuvo kuriami pagal vieningą standartą, tai ir BASIC ar asemblerio kalbos kiekvienam modeliui reikėjo savos. Billo Gateso BASIC buvo ir "Commodore", ir "Apple", ir daugelyje kitų populiarių AK.

Gary Killdallas, dirbdamas "Digital Research", 1977 metais sukūrė operacinę sistemą CP/M, kuri labai sparčiai imta naudoti asmeniniams kompiuteriams valdyti. Vieningesnės OS naudojimas dar labiau išpopuliarino asmeninius kompiuterius. Pagaliau į šią rinką atkreipė dėmesį ir kompiuterijos gigantė IBM. Pagrindine priežastimi galima laikyti "Apple" sėkmę - 1980 metais ši asmeninius kompiuterius gaminanti firma tapo akcine bendrove, jos vertybiniai popieriai pateikti viešai prekybai biržoje. "Apple" iškart pardavė 4,6 milijono akcijų po 22 JAV dolerius, o Steve'as Jobsas ir Steve'as Wozniakas žaibiškai tapo milijonieriais. IBM suprato, kad pinigų galima uždirbti ir asmeninių kompiuterių rinkoje.

Tačiau IBM turėjo paskubėti. Taupydami lėšas ir laiką IBM inžinieriai pirmąjį savo AK sukonstravo iš standartinių komponentų, o operacinę sistemą užsakė sukurti "Microsoft", kuri turėjo gerą reputaciją programuotojų bendruomenėje. "Microsoft" savo operacinės versijos neturėjo, tad nusipirko panašų į CP/M produktą QDOS iš smulkios Sietlo programuotojų firmos "Seattle Computer Products" ir pritaikė jį IBM PC.

Iš principo, "Windows" atsiradimą lėmė du veiksniai - milžiniškas IBM PC populiarumas ir eksperimentai su grafine vartotojo sąsaja, atliekami "Xerox" Palo Alto tyrimų centre.

IBM PC buvo pirmasis AK, imtas plačiai naudoti verslui. Ypač populiarios buvo skaičiuoklių programos - pirmas dalykas regimai paspartinęs darbą turintiems asmeninį kompiuterį. Su kiekvienu parduotu IBM PC buvo ir PC-DOS operacinė sistema, už kurią savo dalį gaudavo ir "Microsoft". Apstulbinti AK populiarumo įtakingo JAV politinio savaitraščio "Time" redaktoriai 1982-aisiais metų žmogumi išrinko asmeninį kompiuterį. Netrukus ėmė kurtis bendrovės, gaminančios IBM PC klonus - "100% suderinamas" sistemas. Suderinamumo laidas, žinoma, buvo MS-DOS. Taip į "Microsoft" sąskaitą ėmė plaukti milijonai.

Turėdami lėšų Billas Gatesas ir Paulas Allenas ėmė dairytis naujų krypčių firmos veiklai. Perspektyviausiai atrodė ateities grafinės operacinės sistemos. Su tokiomis OS eksperimentavo "Xerox" Palo Alto centro mokslininkai, o jų veiklą labai atidžiai sekė ne vien "Microsoft", bet ir "Apple" bei kitos komercinės bendrovės. Palo Alto tyrimų centre buvo išrasta daugybė mūsų šiandien naudojamų technologijų: ten buvo sukurta pirmoji pelė, pirmasis "Ethernet" vietinis tinklas, pirmoji grafinė vartotojo sąsaja. "Xerox" savo tyrimų centrui skyrė milijonus visiškai nesirūpindama komerciniu išradimų panaudojimu.

Tai už "Xerox" padarė kiti. Dar 1981-aisiais visuotinį dėmesį patraukė "Xerox" prototipas, pavadintas "Alto". Šis kompiuteris buvo gremėzdiškas, tačiau turėjo grafinę OS ir vietinio tinklo įrangą. Vėliau "Xerox" nesėkmingai bandė pardavinėti komercinį "Alto" variantą "Xerox Star". Tačiau Billui Gatesui, Steve'ui Jobsui ir kitiems užteko ir tiek užuominų. Prasidėjo naujas lenktynių etapas: kas pateiks sėkmingesnę grafinę vartotojo sąsają asmeniniam kompiuteriui.

Taigi, nuo 1975 m. buvo įvairiai bandoma pritaikyti kompiuterius paprastiems vartotojams, vyko įvairūs kelių kompanijų ginčai, kol galiausiai 1981 metų rugsėjį “Microsoft” padėjo naujo produkto “Interface Manager” kūrimą. Buvo stengiamasi pateikti vartotojui patogią ir paprastą naudoti pele valdomą grafinę aplinką, sukurti nuo techninės įrangos nepriklausomą grafinio vaizdo sistemą ir leisti kelioms programoms veikti vienu metu, kooperatyviai naudojantis procesoriumi ir kitais kompiuterio resursais. Tai ir buvo naujos operacinės sistemos Windows startas.

Windows 1.0

Pirmieji programos prototipai neturėjo juostos su komandomis viršuje, o visas komandas surašė ekrano apačioje, tačiau netrukus 1982 metais buvo nuspręsta perkelti jas į viršų. Toks išdėstymas buvo naudojamas Xeron Star operacinėje sistemoje kuri tapo grafinės vartotojo sąsajos modeliu visoms operacinės sistemoms. Tačiau tuo pačiu metu rinkoje prasidėjo panašių produktų konkurencija, todėl 1983 metais viešai paskelbta apie Windows kūrimą. Pavadinimą Windows pasiūlė Microsoft rinkodaros vadybininkas Rowlandas Hansonas.

Pirmuosius Windows kūrė vos 20 programuotojų. Jie turėjo priversti Windows veikti iš dviejų diskelių, kadangi kietųjų diskų dar nebuvo. Windows 1.0 buvo sukurtas žaidimas Reversi, bei įvairios programos - kalendorius, NotePad, skaičiuotuvas, laikrodis, teksto rašymo programa Windwos Write ir piešimo programa Paint. Kai kurias iš jų ir šiais laikais patobulintas dar galima rasti Windows operacinėje sistemoje.

Su Windows 1.0 prasidėjo dar viena tradicija - vėlavimas išleisti programas laiku. Ši operacinė sistema, nors į parduotuves turėjo patekti 1984 m., buvo pradėta pardavinėti tik 1985 m. pabaigoje.

Pirmoji Windows versija kainavo beveik 100 dolerių, o grafinė vartotojo sąsaja tilpo į du 5.25 colio diskelius. Windows 1.0 tada pasižymėjo naujovėmis. Tuo metu Windows 1.0 versijos savininkai galėjo naudotis Paint, Windows Writer ir Reversi programomis. Operacinė sistema turėjo net laikrodį. Operacinę sistemą savo stiliumi reklamavo Styvas Ballmeris, kuris šiuo metu yra Microsoft vadovaujantysis pareigūnas.

Šios operacinės sistemos didžiausiu trūkumu laikytas programų stygius, todėl netrukus judėta į priekį.

Praėjus metams po 1.0 versijos išleisimo Microsoft teko pripažinti, kad projektas nenusisekė, nes programuotojai nekūrė programų dėl mažų pardavimų, o vartotojams ši operacinė sistema nepatiko dėl programų stygiaus. Microsoft nusprendė išleisti 2.0 versiją su judančiais langais ir įdiegtų programų piktogramomis, tačiau dėl programų skaičiaus ji vis dar buvo nepopuliari, nors ir patys Microsoft sukūrė Excel ir Word programas. Po kelių mėnesių “Microsoft” sukūrė kelias DOS programas naudoti vienu metu išplėstojoje darbinėje atmintyje. Versija su šiuo patobulinimu gavo “Windows/386” pavadinimą. Windows pradėjo plisti vis sparčiau, bet tai toli gražu dar nebuvo pagrindinė vartotojų naudojama sąsaja.

Šiame etape didelį postūmį padarė Microsoft ir Apple bendradarbiavimas. Apple dar prieš Windows 1.0 versiją Microsoft kompanijoje užsakė kai kurias programas saviems MAC kompiuteriams. Taip Microsoft programuotojai priėjo prie MAC technologijos ir po truputį ėmė "skolintis" MAC OS grafinę aplinką. Manoma, jog Apple grafinė sąsaja, kuri savu ruožtu buvo "pasiskolinta" iš "Xerox" kompanijos vykdytų tyrimų, įkvėpė būsimąsias Windows versijas, kurių trumpą pristatymą ir chronologiją galite peržiūrėti žemiau:

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)