Kodėl katės gali įtraukti nagus. O šunys – ne?  ()

Tyrėjai paaiškino, kodėl katės gali tyliai judėti grindimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės, katės ir šunys gyveno vienas šalia kito tūkstančius metų. Todėl per tą laiką žmonija sugebėjo daug sužinoti apie savo augintinius. Tačiau kai kurie dalykai žmonėms vis dar lieka nežinomi, pavyzdžiui: kodėl katės sugeba visiškai įtraukti nagus, o šunys – ne, rašo „Live Science“.

Pasak Kalgario universiteto (Alberta, Kanada) evoliucijos biologo Anthony Russello, viskas priklauso nuo to, kaip katės ir šunys naudoja savo nagus. Pavyzdžiui, katės naudoja savo nagus puldamos grobį – priekiniais nagais sugriebti ir laikyti, o užpakaliniais – perrėžti aukos pilvą.

Kad nagai išliktų „puikus įrankis medžioklei“, katės turi juos laikyti aštrius. Tačiau jei jų nagai būtų nuolat ištraukti, jie nudiltų. Dėl to, pasak Russello, priežastis, dėl kurios katės įtraukia savo nagus, yra ta, kad jie turi būti visada aštrūs.

Kačių nagų įtraukimo mechanizmas yra gana paprastas – nagai tarsi yra guminiuose apvalkaluose. Ištraukti nagus reikia energijos, tačiau kai tik gyvūnas atsipalaiduoja, nagai patys „grįžta“ į įprastą padėtį ir pasislepia.

Katės yra pavienės medžiotojos, todėl jų aštrūs nagai yra svarbus jų medžioklės įrankis. Iš esmės, nagai reikalingi grobiui pulti ir sulaikyti, taip pat jį išdarinėti.

 

Šunys yra socialūs medžiotojai, tai yra, jie medžioja grupėmis, kad išsekintų savo grobį. Kadangi šie gyvūnai dirba kartu, gebėjimas sugriebti ir laikyti grobį jiems tampa ne toks svarbus, todėl jiems nereikia turėti aštrių nagų. Jų stiprybė – ne naguose, o medžiotojų skaičiuje.

Tačiau negalima sakyti, kad šunų nagai yra visiškai nenaudingi. Jie yra svarbūs norint išlaikyti sukibimą ir manevringumą bėgant.

Įdomu tai, kad dauguma kačių bėgdamos nenaudoja savo nagų, tačiau yra išimtis – gepardai. Šios katės bėga itin greitai, todėl nagai reikalingi įsikibti į žemę. Gepardai kačių pasaulyje vieninteliai negali įtraukti savo nagų – kaip šunys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()