„Jie krito ant rusų kaip žaibas iš giedro dangaus.“ Atvyko monstriškas ginklas iš Vokietijos (Video)  ()

Ukraina iš Vakarų sąjungininkų gavo daug įvairių artilerijos sistemų ir amunicijos. Vokiški SMArt 155 sviediniai, kurie buvo pristatyti ir su viena pastarųjų amunicijos siuntų, yra laikomi labai pažangiu artilerijos ginklu.


Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
© Lithuanian MoD (GFDL) | https://en.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000#/media/File:Lithuanian_PzH_2000_(2).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SMArt 155 yra vokiškas 155 mm sviedinys, specialiai sukurtas priešo šarvuotajai technikai naikinti. Jis iššaunamas įprasta haubica, kad ir tokia kaip vokiška PzH 2000, ir gali nuskrieti iki 27,5 km. Sviedinio korpusas ore atsiveria, išleisdamas du atskirus užtaisus. Aptaki sviedinio galvutė ir uodega nukrenta šalin, o tie du užtaisai ima po truputį leistis po išsiskleidusių parašiutų kupolais. Leisdamiesi jie skenuoja numatytą teritoriją ieškodami taikinių. Kai po savimi toks užtaisas užfiksuoja taikinį – tanką, savaeigę haubicą, pėstininkų kovos mašiną – jis paleidžia šarvamušį sviedinį, kuris kala į viršutinius tos mašinos šarvus, kurie įprastai yra silpniausi. Taigi, vienas SMArt 155 gali sunaikinti du taikinius.

Norite žinoti, ar jūsų namų oras gali sukelti vėžį? Tokio matuoklio Lietuvoje nerasite nei su žiburiu
2846 3 2

Super gera kaina

Ribotas kiekis

Itin geras funkcionalumas

Išsamiau

SMArt 155 yra brangus, bet ne toks jaunas ginklas – tokie sviediniai naudojami nuo 1998 metų. Paprastu artilerijos sviediniu labai sunku pataikyti į judančią šarvuotąją techniką. O štai SMArt 155 labai efektyviai padeda naikinti ir kolonomis artėjančius rusų šarvuočius.

Rusų T-80 sunaikinamas SMArt 155 pagalba – 20 m virš tanko matomi dūmai, kur užtaisai paleido šūvius:

 

„Jis be problemų prasiskverbia pro bet kokias rusiškas mašinas dengiančias apsaugas. Be to, tokio tipo sviediniai gali veikti ir vietose, kur trikdomas GPS signalas“, – pasakojo Ukrainos karys Andrijus Kobzaras. Jis, beje, sakė, kad kai kurie kiti išmanūs sviediniai, tokie kaip M982 „Excalibur“ kartais sunkiai susitvarko su rusų elektroninės karybos sistemų keliamais iššūkiais. Andrijui Kobzarui asmeniškai teko dirbti su SMArt 155 sviediniais.

Kobzaro dalinys gavo 136 SMArt 155 sviedinius, bet tik šimtas buvo panaudoti kovoje – likę buvo skirti mokymams. Jiems pavyko sunaikinti 41 tanką ir dešimtis kitų mašinų. Tai yra labai efektyvus ginklas ir rusams dažnai būna sunku suprasti, kaip artilerija juos gali atakuoti su tokiu tikslumu.

 

Beje, įdomus faktas – vokiečiams kartais tenka aiškintis, ar SMArt 155 yra kasetiniai sviediniai. Vokietija, kaip ir kelios kitos SMArt 155 naudotojos, yra pasirašiusi Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų. Tačiau techniškai SMArt 155 nebarsto mažų bombų, o tik išleidžia du atskirus sviedinius – tarsi haubica būtų iššovusi dukart. Ukrainai tos diskusijos mažai rūpi, nes ji kasetinių ginklų nėra uždraudusi ir juos naudoja nuolat.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(43)
(0)
(43)

Komentarai ()