Nepakartojami žmonijos projektai – dirbtinės salos  (2)

Kartą Markas Tvenas (Mark Twain) yra pasakęs: „Pirkite žemę. Daugiau jos niekas nebegamina“. Nors mes ir nepagaminame daugiau žemės, tačiau sugebame pakankamai išradingai ją pertvarkyti, rašo portalas „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje atsiranda vis daugiau dirbtinių salų. Vienos iš jų nepasižymi ypatingomis šiuolaikinėmis technologijomis, tačiau kitos yra tikri technikos šedevrai. Tuo labiau, jog salas galima suformuoti ne tik supylus didžiulį smėlio kiekį į vandens telkinius – kartais projektuojamos ir plūduriuojančios salos.

Štai keletas pačių gražiausių, keisčiausių ir išradingiausių dirbtinių salų, kurios buvo atrinktos portalo „Business Insider“.

12. Thilafushi, Maldyvai (pirmoji iliustracija)

Maldyvai yra tropinis rojus Indijos vandenyne. Valstybę sudaro vaizdingas salynas su smėlėtais paplūdimiais, skalaujamais dangaus žydrumo jūros vandens. Tuo tarpu Thilafushi sala yra visiška šio idiliško vaizdo priešingybė – ji yra didžiausia pasaulyje dirbtinė sala, sukruta beveik vien tik iš šiukšlių.

Dar 1992 metais tai buvo sekluma, tačiau dabar čia yra supiltos visos šiukšlės iš Maldyvų sostinės Malės ir kitų turistų pamėgtų šalies kurortų. Sala plečiasi po maždaug 1 kv. metrą per dieną.

Kaip ir didžioji dalis Maldyvų, Thilafushi yra iškilusi vos 1 metrą virš jūros lygio. Nuolat augantis jūros lygis reiškia, kad netrukus ši didžiulė šiukšlių krūva gali atsidurti po vandeniu. Saloje gyvena 150 darbininkų iš Bangladešo, kurie čia rūšiuoja visas šiukšles.

11. Kaze no To, Japonija

Kaze no To (arba Vėjo bokštas) neretai supainioja tuos, kurie ją pamato iš kitų dirbtinių Japonijos salų Odaiba arba Umihotaru. Tai yra ventiliacijos anga, per kurią oras patenka į Tokijo įlankos greitkelį „Aqua line“. Įvažiavimo į greitkelį sala Umihotaru taip pat yra šiame sąraše.  

10. Peberholmo sala, Danija

Paberholmo sala yra tilto ir tunelio junginys. Tai yra Orensudo tilto, jungiančio Daniją ir Švediją, sudėtinė dalis. Skirtingai nei Japonijoje esančioje panašaus tipo Umihotaru saloje, Peberholmo dirbtinėje saloje žmonėms, išskyrus biologus, lankytis yra draudžiama.

Kadangi judrus eismas čia yra atitvertas kordonu, ši sala tapo daugelio paukščių ir augalų namais. Įdomu tai, kad šioje saloje nieko nebuvo pasodinta, viskas čia atsirado natūraliai.

9. Spiralinė sala, Meksika

Rytinėje Meksikos pakrantėje britų menininkas Richardas Sowa pastatė salą iš plastikinių butelių. Tai jis padarė ne vien dėl to, kad turėtų savo nuosavą salą. R. Sowos teigimu, tokios plūduriuojančios salos gali būti sukurtos visame pasaulyje: upėse, ežeruose ir saugomuose vandenynuose.

Tokio tipo salos gali būti pastovios gyvenamosios vietos žmonėms, gyvūnams bei augalams. Pasak R. Sowos, šios dirbtinės salos gali būti kuriamos net ir sausumoje bei apsaugoti nuo galimų potvynių pavojaus.

8. Urų salos, Peru

Kai inkai plėtė savo teritoriją ir kėsinosi į urų genties žmonės, pastarieji buvo priversti persikelti gyventi ant Titikakos ežero iš nendrių susikurtose plūduriuojančiose salose. Kad salos neiširtų, ant jų viršaus kaskart pridedama vis naujų nendrių.

7. „Pasaulis“, Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai

2003 metais buvo sugalvota sukurti išskirtinę įžymybėms skirtą teritoriją. Šias salas galima pasiekti tik su malūnsparniu, hidroplanu arba laivu. Tačiau finansinė krizė atėjo visai ne laiku. Projekto statybos buvo priverstinai sustabdytos, pačioms saloms skubiai reikia remonto ir jos netgi skęsta. Viskas kas liko tai didžiulis pavojus laivybai ir vos nuo kranto matomas „paminklas“, skirtas Jungtinių Arabų Emyratų išpuikimui. Internetinė projekto svetainė jau nėra atnaujinama trejus metus.

6. Plūduriuojanti sala Mura upėje, Austrija

Niujorko menininkas Vito Acconci sukūrė šią kriauklės formos plūduriuojančią salą Graco mieste (Austrija), viduryje Mura upės. Viduje yra įrengta kavinė, o neuždengta dalis atstoja viešą amfiteatrą.

5. Uosto sala, Sietlas, JAV

JAV Sietlo mieste esanti Uosto sala, pastatyta 1909 metais, kadaise buvo didžiausia dirbtinė sala pasaulyje. 1,6 kv. kilometrų ploto sala buvo supilta iš 18,3 mln. kubinių metrų smėlio, iškasto iš netoliese esančios Duvamišo upės. Sala pagrinde yra pramonės ir uosto zona, kurioje yra traukinių stotys ir keli Sietlo sporto stadionai.

4. Odaiba, Japonija

Kai komodoras Matthew Peery atvėrė vartus į Japoniją Vakarų prekybai, jis prišvartavo kelis savo laivus Edo įlankoje ir pradėjo šaudyti iš patrankų į Tokijo miestą, kuris jau tada buvo labiausiai apgyvendintas pasaulio miestas.

Norėdami apsisaugoti nuo tolimesnių atakų, miesto pareigūnai nusprendė įlankoje supilti kelias dirbtinių salų eiles su artilerijos baterijomis ir atsišaudyti prieš JAV laivus.

Šiandien karinė salos praeitis jau seniai išblėso ir Odaiba saloje yra įrengti parkai, paplūdimys, pramogų parkas, prekybos centrai, restoranai, suvažiavimų centras, televizijos studijos ir net Laisvės statulos kopija.

3. Umihotaru, Japonija

Iš kosmoso matoma Umihotaru sala atrodo tarsi „Aqua Line“ greitkelis, besidriekiantis per visą Tokijo įlanką ir sustojantis viduryje vandens. Nuo šios vietos automobiliai neria žemyn į tunelį, kuris driekiasi iki Kawasaki miesto. Pats salos pavadinimas reiškia jūros jonvabalis. Umihotaru saloje vairuotojai prieš nusileisdami į tunelį gali sustoti pailsėti, pasimėgauti gaiviu jūros vėjeliu, apsilankyti restorane ar pažaisti kompiuterinius žaidimus.

2. Palm Jumeriah, Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai

Dubajuje esantis žymusis Palm Jumeriah yra didžiausia dirbtinė sala pasaulyje. 12 mlrd. JAV dolerių statybų projektas buvo pradėtas 2001 metais, kai valstybės remiama gyvenamųjų namų statybos kompanija „Nakheel“ į Persijos įlanką supylė 94 mln. kubinius metrus smėlio ir 7 mln. tonų akmenų.

Centrinėje salos dalyje yra vienbėgis geležinkelis ir 8 eismo juostų greitkelis. Du naikintuvai buvo išrinkti dalimis ir paskandinti netoli dirbtinės salos kranto, kad sukurtų dirbtinį rifą. Vis dėlto, „Nakheel“ vis dar nesugeba įtikinti žmonių, kad supiltos salos neskęsta.

1. Amwaj salos, Bahreinas

Kaip ir Palm Jumeriah, taip ir Amwaj salos Bahreine yra skirtos išskirtinai turtingiems asmenims. Projekto statybos buvo užbaigtos 2006 metais, o bendra projekto kaina siekė 1,5 mlrd. JAV dolerių. Salos yra vienintelė vieta Bahreine, kur užsieniečiams yra leidžiama įsigyti žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: