Profesionalūs ledo ritulio žaidėjai išbandys naujas kaitinamąsias pačiūžas  (2)

Grupelė Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) žaidėjų pradės bandyti kaitinamuosius pačiūžų ašmenis, kurie turėtų sumažinti trintį, todėl žaidėjai galės judėti greičiau ir taupyti energiją. Gamintojas, „Therma Blade Inc.“ iš Verdun miesto Kvebeke, derasi su NHL žaidėjų asociacija, kad lapkričio viduryje nuo 8 iki 10 žaidėjų pradėtų bandymus. NHL pareigūnai planuoja įdėmiai stebėti bandymus, prieš nuspręsdami, ar pačiūžas bus galima naudoti oficialiose varžybose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tokią pat procedūrą atliekame su kiekvienu nauju gaminiu. Po bandymų išsamiai pasikalbėsime su žaidėjais, prieš pereidami prie žaidimo situacijos“, – sakė Kris King, buvęs lygos žaidėjas ir vyresnysis NHL ledo ritulio operacijų vadovas.

Įkraunama baterija maitina ašmenyse esančią varžą, kurios nominalą (ir tuo pačiu kaitinimo galią) reguliuoja pačiūžos kulne įtaisytas mikroprocesorius.

Varžas įkaitina ašmenis iki 5 laipsnių Celsijaus (41 laipsnio Farenheito) arba šiek tiek virš užšalimo taško ir sustorina vandens sluoksnį tarp ledo ir pačiūžos, kuris veikia kaip tepalas, ir dėl to įmanomas čiuožimas.

Pirmą kartą mintis panaudoti kaitinamąsias pačiūžas išradėjui Tory Weber atėjo paslydus ant ledo 1985-aisiais Kalgaryje, Albertos provincijoje. Weber buvo ką tik apsiavęs ant šildytuvo stovėjusių sportbačių porą.

„Nors idėja lengvai suprantama, viena iš problemų, apsunkinančių jos įgyvendinimą yra kompaktiško ir patvaraus energijos šaltinio suradimas“, – sakė Alain Hache, Moncton universiteto New Brunswick mieste fizikos profesorius, knygos „Ledo ritulio fizika“ autorius.

Pasak Hache, bandymai parodė, kad nauji pačiūžų ašmenys sumažino trintį tarp ašmenų ir ledo 50 procentų.

„Su naujosiomis pačiūžomis žaidėjai galės judėti greičiau arba likti ant ledo ilgiau, arba ir tai, ir tai. Žaidimo pabaigoje, pavargę žaidėjai galės palaikyti tokį patį tempą“, – rašė Hache el. laiške.

Neseniai pasirodžiusiame straipsnyje savo internetinėje svetainėje Hache aiškino, kad kaitinamieji pačiūžų ašmenys yra vienas svarbiausių pačiūžos konstrukcijos patobulinimų nuo plieninių ašmenų išradimo 1850-aisiais.

Plačiau: Pro hockey players to try out new heated skates

Iš anglų kalbos vertė ir redagavo:

„Transer“ – specializuotų techninių ir teisinių vertimų biuras
www.transer.net  
info@transer.net  
+370 677 44231

Kopijuojant ar cituojant būtina nurodyti informaciją apie vertimą atlikusį biurą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)