Dirbtinės gyvosios ląstelės ir nanobiorobotai (Video)  (6)

Šioje vaizdo medžiagoje - ištrauka iš dr. Rolando Maskoliūno Lietuvos TV laidos „Negali būti“ (2008-03-29), kurioje dr. Arvydas Tamulis pasakoja apie savo ir kolegų darbus, kuriant dirbtines gyvąsias ląsteles ir nanobiorobotus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Arvydas Tamulis dalyvauja ES COST D35 ir BP6 „Programuojamų dirbtinių ląstelių evoliucija“ (Programmable Artificial Cell Evolution (PACE) projektuose bei JAV Los Almos nacionalinės laboratorijos (LANL) projekte „Pirminių ląstelių susidarymas“ (Protocell Assembly (PAs). A. Tamulis kartu su kitais PACE partneriais yra įkūręs „Gyvybės technologijų Europos centrą“ (European Centre for Living Technology, ECLT) Venecijoje (žr. http.//www.ecltech.org/index.html). ECLT reguliariai organizuoja darbo seminarus visiems pasaulio mokslininkams, dirbantiems dirbtinės gyvybės ir gyvybės atsiradimo srityje. Dr. A. Tamulis šiais metais ECLT būstinėje buvo susitikęs su LANL mokslininkais vykdant minėtus projektus ir aptarė technines detales bei rezultatus.

JAV LANL PAs ir ES BP6 PACE projektų mokslininkai gamina dirbtines gyvas kelių nanometrų dydžio ląsteles, kurios maitinasi riebalinių rūgščių pirmtakų molekulėmis. Tačiau tų dirbtinių ląstelių augimas yra mažai kontroliuojamas ir egzistuoja galimybė, kad jos gali mutuoti ir pradėti ėsti natūralios biosferos gyvius. A. Tamulio idėja yra panaudoti molekulinės elektronikos ir spintronikos loginius įtaisus, kad būtų galima reguliuoti dirbtinių ląstelių dauginimąsį.

Dr. Arvydas Tamulis

VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas,

tinklalapis http://www.itpa.lt/~tamulis/  

Jei norite pamatyti video - atsisiųskite Macromedia Flash Player.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)