Dingstančios bitės - dešimtys hipotezių ir visuotinio bado grėsmė  (43)

Kur dingsta bitės — paskutiniu metu tokį klausimą jau ne retoriškai užduoda ne tik 24 JAV valstijų bitininkai, didieji šalies laikraščiai, tokie kaip "The New York Times" ar "The Christian Science Monitor", bet ir mokslininkai. Susirūpinimą kelia ne vienos, dešimties ar net šimtų bičių nesugrįžimas į avilius, bet ištisų jų kolonijų išnykimas. Apie tau jau ne kartą rašė ir Lietuvoje, tik vis iš skirtingų šaltinių ir su skirtingais gandais. Bandykime viską apjungti ir apibendrinti, kas gi čia vyksta?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak amerikiečių bitininkų, bitės iš jų avilių ėmė masiškai dingti praėjusių metų rudenį. Žurnalistų kalbinami bičių augintojai neslepia susijaudinimo ir nerimo, jų teigimu, įspūdis toks, jog, atrodo, ištisos bičių kolonijos ėmė pradingti — vieną dieną nei iš šio, nei iš to paliko avilius ir niekada į juos nesugrįžo.

Tokį keistą bičių išnykimo reiškinį mokslininkai pavadino ,,kolonijų suirimo sutrikimu” (,,colony collapse disorder” arba CCD). Kolonijų Nykimo Sutrikimas (CCD) pasireiškia tuo, jog staiga avilio gyventojai apleidžia savo būstą, o lieka tik kiaušinėliai ir keletas nesubrendusių darbininkių. Dingusių bičių niekas neranda, bet manoma, jog šios žūsta kažkur toli nuklydusios nuo avilių. Įdomu ir tai, kad įvairūs laukinio pasaulio kenkėjai ir bitės plėšrūnės, kurios anksčiau aršiai kuopdavo be sargybos paliktus avilius, prie šios nelaimės ištiktų bičių turto nesiartina.

Pirmoji valstija JAV, kurioje buvo pastebėtas staigus bičių kolonijų iširimas, buvo Florida. Šis reiškinys pastebėtas buvo jau praeitą rudenį, o dabar Amerikos bitininkai pranešė, jog jų bičių aviliai ištuštėjo nuo 50 iki 90 procentų. Manoma, kad Vakarų Pakrantės bičių augintojai neteko 60% visos bičių populiacijos, o Rytų Pakrantėje bitynai ištuštėjo maždaug 70%. Bičių kolonijos taip pat nyksta Vokietijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje ir Graikijoje. Praeitą savaitę John Chapple, vienas didžiausių Londono bitininkų, pranešė, jog 23 iš jo 40 avilių staiga ištuštėjo.

Situacija blogėja ir Škotijos bitynuose, Velse ir šiaurės-vakarų Anglijoje, tačiau „Gamtos, Maisto ir Kaimo Reikalų Departamentas“ atsisakė pripažinti CCD realumą Jungtinėje Karalystėje.

Iš pradžių manyta, jog tai yra susiję su oru, netikėtu atšalimu ar kelias dienas nesiliovusiu lietumi, apskritai pasikeitusiomis gamtos sąlygomis, tačiau, net ir orams pagerėjus, bičių aviliuose nepadaugėjo, o atvirkščiai — jos ir toliau nyko milžiniškais skaičiais.

Kodėl tai vyksta?

Kol mokslininkai tik pradeda rimčiau ir sutelkčiau domėtis bičių pradingimo fenomenu Amerikoje, patys bitininkai linkę vardinti ne vieną tokio bičių elgesio priežastį — nuo naujo, moksliškai dar neatpažinto viruso ar parazito iki genetiškai modifikuotų pasėlių. Dar kiti spėlioja apie bitėse pasikeitusią imuninę sistemą.

Niekas nežino, kodėl tai vyksta. Sukurtos įvairios teorijos, kurios bičių nykimą sieja su erkių, pesticidų, globalinio atšilimo ar genetiškai modifikuotų augalų daroma žala. Tačiau visos jos turi trūkumų.

Vokiečių atlikti tyrimai įrodė, jog bičių elgesys keičiasi joms esant arti elektros linijų.

Bitės 

Keletas mokslininkų iškėlė hipotezę, jog mūsų meilė mobiliesiems telefonams gali būti pagrindinė globalinio bado, kuris gali ištikti žmoniją, priežastis. Mobilieji telefonai gali neigiamai veikti pagrindines planetos pasėlių apdulkintojas – bites.

Iškelta teorija teigia, jog mobilių telefonų ir kitų įrenginių skleidžiama radiacija galėtų būti viena iš priežasčių, kodėl nyksta šie vabzdžiai. Praėjusios savaitės pabaigoje keletas bitynų savininkų pranešė, jog šis fenomenas, prasidėjęs JAV ir paplitęs į žemyninę Europos dalį, pradėjo reikštis ir Britanijoje.

Manoma, jog iš mobiliųjų telefonų sklindanti radiacija sutrikdo bičių gebėjimą orientuotis ir šios nebegali rasti kelio atgal į avilius. Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų ši teorija, yra keletas ją patvirtinančių faktų.

Neseniai atlikti moksliniai eksperimentai Landau universitete atskleidė, jog bitės atsisako grįžti į avilius, kai šalia jų padedami mobilieji telefonai. Eksperimento autorius, Jochen Kuhn, sakė, jog tai labai stiprus argumentas paremti teorijai apie mobiliųjų telefonų skleidžiamos radiacijos daromą žalą.

George Carlo, vadovavęs pastarąjį dešimtmetį atliekamam JAV vyriausybės ir mobiliųjų telefonų gamintojų užsakytam tyrimui, įsitikinęs, jog įrodymai kalba patys už save. Tačiau tai tik pirminiai tyrimų rezultatai, kol kas neleidžiantys kategoriškai sakyti „UŽ“ arba „PRIEŠ“.

Kita galima priežastis – tam tikra pesticidų rūšis (kuri, aišku, dar nenustatyta) arba netgi įvairių skirtingų pesticidų suminis efektas. Nors faktų apie tai dar nėra, tačiau gandų netrūksta. Pasirodo, jog su panašia problema 1990 metais buvo susidūrę ir Prancūzijos bitininkai. Tuomet bičių nykimas buvo pavadintas ,,pasiutusių bičių liga”. Buvo įtariama, jog dėl į avilius kelio nerandančių ištisų bičių spiečių yra kalta nauja pesticidų rūšis. Ir nors įrodymų, jog toji konkreti pesticidų rūšis buvo tiesiogiai kalta dėl nykstančių bičių, nebuvo bitininkams sukilus, Prancūzijos valdžia 1999 m. uždraudė minėtą pesticidą.

Pensilvanijos valstybiniame universitete CCD fenomenui tirti įkurtai laboratorijai vadovaujantis Dennisas van Engelsdorpas sako, kad tradiciniai įtariamieji, tokie kaip parazitinės erkutės, šiuo atveju visiškai atmestini. Kalifornijos universiteto San Franciske mokslininkai mano, kad dėl visko kaltas vienaląstis parazitas Nosema ceranae. Taip pat nagrinėjamos ir kitos versijos – negatyvus smogo poveikis ir genetiškai modifikuoti augalai, su kuriais bitės turėjo kontaktą.

Bandymai lyginti šį fenomeną su kitais netikėtais bičių epidemijų protrūkiais nedavė jokių rezultatų. Situaciją labai apsunkina tai, jog dabar prie avilių net nebėra negyvų bičių, kurias būtų galima ištirti. Be to, nė vienas bitininkas, kurio bitės pradingo, neaptiko jokių apnuodijimo pėdsakų.

Kas bus, jei bičių nykimas nesiliaus?

Biologai iki šio laiko nepajėgė nustatyti šio mįslingo reiškinio priežasčių, tuo tarpu žemės ūkio specialistai perspėjo apie toli siekiančias jo pasekmes. Jei bičių Amerikoje ir toliau tokiais tempais mažės, JAV žemės ūkio ministerijos teigimu Šiaurės Amerikos gyventojams iškils apsirūpinimo maisto produktais pavojus. Maždaug trečdalis žmonių suvartojamų maisto produktų gaminami iš augalų, kurie auga tik dėl to, kad yra apdulkinami vabzdžių. Medunešės bitės apdulkina iki 80 proc. augalų. Bitės apvaisina daugelį vaiskrūmių ir vaismedžių – tarp jų obelis, vyšnias, persikus, kyvius, o taip pat ir daugybę daržovių, įskaitant sojos pupas, agurkus, aguročius, brokolius, šparagus, salierus ir kas svarbiausia - javus.. Albertas Einšteinas kažkada yra sakęs, jog išnykus bitėms „žmogus išgyventų tik ketverius metus“.

Bitė renka nektarą

Jei bičių išmirimas nebus sustabdytas, vaisiai ir daržovės negalės sunokti ir pradings iš parduotuvių lentynų. Pasak JAV žemės ūkio ministerijos vyriausiojo agronomo Kevino Hacketto, CCD šiuo metu yra pati didžiausia grėsmė Šiaurės Amerikos apsirūpinimui maisto produktais.

Tad nepaisant, kokia priežastis ar priežastys bebūtų, bičių nykimas yra ženklas pabusti. Ir pradėti rūpintis ne tik bitėmis, bet ir kitais vabzdžiais, kurie padeda apdulkinti augalus, krūmus ir medžius. Pasak kai kurių tyrimų, maždaug apie 4,500 kitų alternatyvių vabzdžių, dalyvaujančių apdulkinimo procese, tokie kaip drugeliai, drugiai, vapsvos ir kitokios bičių rūšys, Amerikoje gerokai sumažėjo. Ir labiausiai dėl to kalta dėl to ne kas kita, o žmogaus veikla, kuri jau ne vieną dešimtmetį beatodairiškai niokoja vietinį arealą.

Kuo visa tai baigsis? Iki šiol viskas baigdavosi sėkmingai - belieka tuo tikėti ir dabar. O kaip iš tikro bus, parodys pats gyvenimas...


 

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (43)

Susijusios žymos: