Pirmasis angelų muziejus Lietuvoje ir penktasis pasaulyje  (0)

Daugiau nei prieš metus Anykščiuose duris atvėrė pirmasis Lietuvoje bei penktasis pasaulyje Angelų muziejus. Muziejus pritraukia ne tik naujų lankytojų, bet ir menininkų, norinčių savo kurtus angelus nutupdyti šiame mieste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beatričės Kleizaitės-Vasaris dovana

Pernai Anykščių miesto šventės metu Sakralinio meno centro patalpose Angelų muziejų nuspręsta atidaryti po pažinties su menotyrininke Beatriče Kleizaite-Vasaris, kuri, sukaupusi nemažą angelų kolekciją, ją norėjo kam nors padovanoti. Teatro, kino ir dailės istorikė, gavusi pasiūlymą angelus nutupdyti Anykščiuose, idėjai pritarė ir iš karto ėmėsi iniciatyvos.

B. Kleizaitė-Vasaris angelus pradėjo kolekcionuoti 1989 metais, kai iš JAV grįžo į Lietuvą. Moteris muziejui padovanojo 109 įvairių menininkų kurtus angelus – būtent nuo šios kolekcijos ir prasidėjo muziejaus gyvavimas. 

Visi B. Kleizaitės-Vasaris dovanoti angelai turi savo istoriją ir menotyrininkei savaip brangūs: pats pirmas angelas, atėjęs pas moterį, buvo jos draugės rašytojos Jurgos Ivanauskaitės dovanotas dailininko Jono Daniliausko paveikslas, kurį menininkas pavadino „Angelas, suklupęs prieš moterį“. Medinį angelą sargą yra padovanojęs kunigas Česlovas Degutis, Leonardas Gutauskas nupiešė ir padovanojo mėlyną angelą, paveikslą pavadinęs „Kalėdų rytas“. Muziejuje savo vietą rado ir Jurgos Ivanauskaitės ant butelio pieštas angelas.

Beatričė Kleizaitė-Vasaris yra ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje gerai žinoma menotyrininkė. Ji supažindino lietuvius su JAV gyvenančių lietuvių Adomo Galdiko, Albino Elskaus, Vytauto Kašubos ir kitų autorių kūryba, apie juos yra išleidusi porą knygų. Moteris ką tik išleido ir knygą „Angelai“, kuri spalio 19-ąją bus pristatyta Anykščių sakralinio meno centre. 

2002 m. Vilniaus miesto savivaldybė už produktyvią kultūrinę veiklą B. Kleizaitę-Vasaris apdovanojo Barboros Radvilaitės medaliu. Ji yra pirmoji moteris, gavusi šį apdovanojimą. Taip pat yra gavusi ir dar vieną ne ką mažiau svarbų – Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiaus – apdovanojimą.

Dovanoja ir Lietuvos menininkai

Angelų muziejuje galima išvysti ne tik B. Kleizaitės-Vasaris kolekciją – į Anykščius atkeliauja ir ekspozicijų iš kitų miestų. Jau nuo muziejaus atidarymo lankytojai gali grožėtis Lietuvos dailės muziejaus skolinta tradicinės liaudies skulptūros kolekcija, taip pat ir dovanotais angelais. Kad muziejaus kolekciją pildytų vis nauji eksponatai, skelbiama ir akcija „Dovanok angelą Angelų muziejui“. „Po šios akcijos į muziejų ėmė plaukti įvairių menininkų darbai – gavome net 48 angelus“, – pasakojo Anykščių sakralinio meno centro projektų vadovė Bronė Lukaitienė. Šiuo metu muziejuje jau yra apie 200 angelų.

Medžio parūpino Anykščių urėdija

Muziejus nuolat pildomas naujais eksponatais – neseniai Sakralinio meno centre, Angelų kiemelyje, vyko angelų kūrėjų šventė „Angelas menininko kūryboje“. Plenero metu Anykščių ir iš kitų miestų atvykę menininkai (Romualdas Inčirauskas, Saulius Lampickas, Virginija Juršienė, Kęstutis Krasauskas, Robertas Matiukas, Valdas Pelegrimas, Saulius Milašius, Pranas Petronis, Arvydas Petrulis, Skaidrė Račkaitytė, Valentas Survila, Leonas Strioga) kūrė angelus, kuriuos padovanojo muziejui. „Buvo sukurta 15 angelų – dvylika iš medžio, kurie jau eksponuojami muziejuje, ir trys – keraminiai, kuriuos menininkai daro namuose, jų dar laukiame“, – sakė B. Lukaitienė. 

Angelų kūrėjams medienos parūpino viena rėmėjų – Anykščių miškų urėdija, o menininkas Robertas Matiukas savąją skulptūrą išdrožė iš Anykščių bažnyčios šimtametės pušies sijos.

Bendradarbiaus su kitais muziejais

Muziejui angelus aktyviai dovanoja ne tik menininkai – jų atneša ir vaikai, muziejaus lankytojai. „Tokių angelų turime sukaupę išties nemažai – visus juos priimame, – pasakojo B. Lukaitienė. – Dovanų esame gavę net iš Bostono – grįžę iš Angelų muziejaus lankytojai angelą mums atsiuntė. Tik kol antras aukštas dar nėra iki galo įrengtas, šių angelų neeksponuojame.“ 

Pasak muziejaus projektų koordinatorės, susidomėjimas muziejumi yra labai didelis – kiekvieną dieną sulaukiama lankytojų iš įvairių Lietuvos miestų. „Pas mus apsilanko daug vaikų – nuo tada, kai pradėjome jiems organizuoti edukacines programas, vaikai atvažiuoja net iš toliausių Lietuvos mokyklų. Taip pat kasdien rengiamos ir ekskursijos“, – džiaugėsi B. Lukaitienė.

Kiek yra žinoma, šiuo metu pasaulyje tėra keturi panašūs muziejai: JAV Viskonsino valstijoje, Ispanijoje, Serbijoje ir privati kolekcija Vokietijoje. Pasak ponios Lukaitienės, kai Anykščių Angelų muziejus bus visiškai įrengtas, yra planų su šiais muziejais užmegzti santykius, bendradarbiauti.

Turinys

  • Redakcijos skiltis
    Pirmi 8
  • Nemirtingo žingsnio taktu
    H. Nagys. Rudens daina 10 
  • Ta akimirka žavinga
    Aukšlinio liepa 11
  • Miškas ir mes
    I. Kalnienė. Interesų smaigalyje – medienvežių svoris 12
    Latvija pertvarko valstybės miškų tarnybą 16
    S. Stonkienė. Valstybiniams miškams kyla pavojus 20
    Kas naujo pasaulyje 23
  • Pokyčių verpetuose
    V. Skafaru. Medinė Norvegijos architektūra 24
    Lietuvos parkas –į Europos tinklą 27
    V. Ilonis. Žemės gelmių ištekliai – tautos turtas 28
    A. Alijošiutė. Darnus vystymasis – galimybė išlikti 30
  • Pažintis
    A. Patašius. Tremties žemė kieta, nors graži 34
    S. Obelevičiūtė. Angelai leidžiasi i Anykščius 38
  • Savas miškas
    Z. Bitvinskaitė. Darni ir subalansuota miškininkystė. Kas tai? 41 
  • Medžioklė
    V. Ribikauskas. “Miegantys” zuikiai 44 
  • Baldai
    A. Morkevičius. Dar kartą apie Ikea 46
    J. Bačelienė. Ikea populiarumo paslaptis 49
  • Technika
    L. Juodvalkienė. Naujas Valmetas Ukmergėje 51
  • Medis ir verslas
    I. Požėlienė. Geroji Ignalinos patirtis 54
    Skelbimai 59 
  • Knygų lentyna
    Miškas ir mes 61
  • Mūsų žosmė
    Priesagos ir nukalkintojas 61
  • Pirma buvo žodis
    L. Jakimavičius. Neįvykusi valstybė?... 62 
  • Būkime sveiki
    D. Červokienė. Obuoliai – maistas, vaistas ir profilaktika 64
  • Medis ir aplinka
    D. Červokienė. Moderni ekspozicija pelkių komplekse 66
  • Miško pavilioti
    P. Kvedarienė. Tarnystė miškui ir žmogui 68
    V. Ilonis.Veteranai grįžta į miškus 71 
  • Jaunuolynas
    S. Obeleviciūtė. Viešintų moksleiviai –tarptautiniame konkurse 74 
  • Iš raudonosios knygos
    Tetervinas 76
  • Mano medis
    S. Bagdonavičius: “Nuo asfalto bėgu į mišką” 78 
  • Juokai
    Profesionalai 79
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žurnalas "Miškai"
Žurnalas
Autoriai: Sigita Obelevičiūtė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)