Kaip atauginti žmogaus galūnes  (0)

Galūnių regeneracijos etalonas yra salamandros. Kol kas nesuprantamas fenomenas leidžia joms atsiauginti prarastas galūnes. Jos auga greitai ir galiausiai susiformuoja normalaus dydžio ir formos. Išaiškinus, kaip tai vyksta, procesą būtų galima pritaikyti gydyti žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu žmonėms pavyktų atsiauginti svarbiausias kūno dalis, kaip tai sugeba salamandros, amputacijų ir žaizdų gydymas iš esmės pasikeistų.

Ken Muneoka, Manjong Han ir David M. Gardiner

Salamandros galūnės yra mažesnės ir smulkesnės nei žmogaus, kita vertus, vienos nuo kitų nelabai skiriasi. Salamandros galūnė turi odos sluoksnį, kaulinius griaučius, raumenų, raiščių, sausgyslių, nervų ir kraujagyslių. Laisvai išsidėsčiusios ląstelės – fibroblastai – visus šiuos audinius sujungia, taip susiformuoja tipiška galūnė.

Vis dėlto stuburinių gyvūnų pasaulyje salamandros galūnės yra unikalios, nes po amputacijos jos atauga. Suaugusi salamandra sugeba atauginti prarastą priekinę ar užpakalinę galūnę, nesvarbu, kiek kartų jos netektų. Varlės taip pat sugeba atsiauginti galūnes, tačiau tik būdamos buožgalvio stadijos, kuomet šios dar tik formuojasi – vėliau jos tokį sugebėjimą praranda. Netgi žinduolių embrionai gali išsiauginti naują galūnės užuomazgą, tačiau tokį sugebėjimą taip pat praranda likus dar daug laiko iki gimimo. Toks organizmo vystymosi metu pastebimas regeneracinių galimybių nykimas yra akivaizdus ir atsispindi visų aukštesniųjų gyvūnų formų evoliucijoje. Salamandra vienintelė iš visų stuburinių gyvūnų vis dar sugeba atsiauginti sudėtingas kūno dalis, jei jų netenka.

Žmonės jau nuo seno stengėsi išsiaiškinti, kaip jai tai pavyksta. Kaip atauganti galūnės dalis „žino“, kiek reikia ataugti? Kodėl oda strampo vietoje nesuformuoja rando ir žaizda neužsitraukia, kaip įprasta žmonėms? Kaip suaugusios salamandros audiniai išlaiko embrioninį sugebėjimą suformuoti naują galūnę ne vieną kartą? Biologai bando atsakyti į šiuos klausimus. Ir jeigu pavyktų suprasti, kaip vyksta šis regeneracijos procesas, būtų galima tikėtis ir žmonėms sukelti amputuotų galūnių regeneraciją ar paskatinti gyti rimtas žaizdas.

Žmogaus organizmo pirminis atsakas į sužeidimus nelabai skiriasi nuo salamandros, tačiau tolesni žaizdų gijimo procesai žmogaus ir amfibijų organizmuose skiriasi. Mums susiformuoja randas ir regeneracijos procesai neprasideda, bet kai kurie ženklai rodo, kad ir žmonėms gali pavykti atsiauginti kūno dalis. Tam reikia aktyvuoti nepastebimas mūsų organizmo sugebėjimus gydyti žaizdas salamandrų pavyzdžiu. Todėl pirmiausia ėmėmės tirti, kaip žaizdas gydo tie, kurie turi šį gebėjimą.

Daugiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: