Valgyti ar nevalgyti?  (0)

Daugiau kaip milijardas mūsų planetos žmonių turi antsvorį. Tuo pačiu metu šimtai milijonų kenčia nuo nuolatinio alkio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gary Stix

1963 m. 200 tūkst. indų Vakarų Bengalijoje ir Asame susidūrė su neišvengiama bado problema. Po keleto metų sausra sukėlė stiprų maisto trūkumą gretimoje Biharo valstijoje. Tokių įvykių fone biologas P. Erlichas (Paul Ehrlich) savo knygoje The Population Bomb (1968) spėjo, kad jau greitai šimtai milijonų žmonių mirs nuo bado, nes jų skaičiaus augimas viršijo gamtos galimybes.

Šis pesimistinis scenarijus neišsipildė. Žalioji žemės ūkio revoliucija padėjo Indijai, kaip ir daugeliui kitų besivystančių šalių, tapti nepriklausomai nuo kitų valstybių tiekiamų produktų. Per kitus 40 metų Indija radikaliai pasikeitė ir dabar žurnalų viršeliuose puikuojasi kaip kylantis ekonominis gigantas. Šio šimtmečio pradžioje besivystančios šalys dažniau susiduria su nutukimo problema nei su badu. Tai šalutinis globalizacijos produktas, sociologų vadinamas mitybos lūžiu. Naujojo tūkstantmečio pradžia tapo riba, kai turinčiųjų antsvorį skaičius susilygino su gyvenančiųjų pusbadžiu skaičiumi. Dabar turinčių antsvorį gyventojų skaičius pasiekė 1,3 mlrd. – jis keliais šimtais milijonų didesnis nei alkstančiųjų.

PERTEKLINIS SVORIS ir dėl jo kylantys sveikatos sutrikimai kankina suaugusiuosius ir vaikus tiek turtingose, tiek skurdžiose valstybėse. Tuo pačiu metu 800 mln. žmonių stokoja maisto.

Daugiau skaitykite vasario numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: