Šeštasis ryklių pojūtis  (0)

Rykliai ir jiems giminingos žuvys gali justi ypač silpnus elektrinius laukus, kuriuos skleidžia vandenyje esantys gyvūnai. Ši savybė būdinga nedaugeliui gyvų organizmų. Ypač jautrus elektrinių laukų jutimo organas padeda rykliams tiksliai nusitaikyti į auką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

R. Douglas Fields

 Iš vandens išniro grėsmingas pelekas ir pajudėjo mūsų link. Didžiulis, trijų metrų ilgio mėlynasis ryklys lyg torpeda nusekė kraujo pėdsakais. Kol mudu su žmona Melani stebėjome, kaip keletas stambių ryklių suka ratus apie mūsų septynių metrų ilgio laivelį, netikėtai sidabriškai mėlynas snukis pasirodė stačiakampėje laivo denio angoje. „Atsargiai!“ – sušuko Melani. Abu instinktyviai atšokome, nors realaus pavojaus visiškai nebuvo. Ryklys, iššiepęs dantytus nasrus, nėrė atgal į jūrą.

Ryklius priviliojome pildami kraujo į vandenyną, tačiau mūsų nedomino jų gerai žinomas potraukis kraujui. Tyrėme paslaptingąjį šių plėšrūnų „šeštąjį pojūtį“. Laboratorinių tyrimų metu paaiškėjo, kad rykliai gali justi ypač silpnus elektrinius laukus, pavyzdžiui, tuos, kuriuos sukuria jūros vandens veikiamos gyvūnų ląstelės. Tačiau ligi šiol neaišku, kaip rykliai naudoja šį savo neeilinį gebėjimą. To išsiaiškinti ir išsiruošėme į šią ekspediciją.

Iki XX a. 8-ojo dešimtmečio mokslininkai nė neįtarė, kad rykliai gali justi silpnus elektrinius laukus. Šiuo metu jau yra žinoma, kad elektrinio lauko jutimas padeda žuvims susirasti maisto. Ji veikia netgi tada, kai dėl aplinkos sąlygų naudotis įprastais penkiais pojūčiais – rega, uosle, skoniu, lytėjimu ir klausa – neįmanoma. Šis pojūtis padeda orientuotis drumzliname vandenyje, visiškoje tamsoje ir netgi tada, kai auka slepiasi dugno smėlyje.

Mes su kolegomis šiuo metu tiriame molekulinį šio gebėjimo pagrindą. Kitus mokslininkus labiau domina, kaip evoliucionuoja jutimo organai ir ar mūsų pačių stuburiniai pirmtakai, prieš persikeldami gyventi į sausumą, kadaise juto elektrinius laukus. Visgi visi šie tyrimai dar preliminarūs. Šiame straipsnyje pasakojama, kaip tyrinėtojai aptiko ryklių elektros lauko jutimas ir kaip mums pavyko parodyti šio gebėjimo reikšmę sėkmingai medžioklei. Kitaip tariant, mėginu suteikti skaitytojui galimybę žvilgterėti į šį nuostabų ir labai seną gamtos pasaulio reiškinį.

Daugiau skaitykite gruodžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: