Šunys padės kovoti su vėžiu  (0)

Milijonams šunų per metus diagnozuojamas vėžys. Daugelio jų augliai vystysis panašiai, kaip ir žmonių, pavyzdžiui, metastazuos į tuos pačius organus. Šių navikų tyrimai gali padėti mokslininkams geriau perprasti žmonių vėžio formų biologinius procesus. Su gyvūnais išbandomi eksperimentiniai gydymo būdai gali parodyti, kuriuos iš jų verta toliau plėtoti su šunimis ar žmonėmis, taip pat padėti nustatyti vaistų vartojimo būdus bei dozes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šunys bei žmonės dažnai kenčia nuo tų pačių tipų auglių. Mokslininkai įsitikinę, kad vėžiu sergančių naminių šunų tyrimai gali ne tik padėti geriausiam žmogaus keturkojui draugui, bet ir pagelbėti kovoti su žmonių augliais

David J. Waters, Kathleen Wildasin

Įsivaizduokite 60-metį, kuris, atgaudamas jėgas po prostatos vėžio operacijos namuose, gėrisi priešais gulinčiu nebejaunu auksaspalviu retriveriu. Galbūt šis žmogus ir žino, kad prieš kelerius metus JAV Nacionalinio vėžio instituto direktorius metė iššūkį vėžio tyrėjams, ragindamas juos iki 2015-ųjų sumažinti vėžio sukeliamų kančių ir mirties atvejų. Tačiau vargu ar jis įtaria, kad siekiant šio tikslo gali būti labai svarbus ir jo numylėtinio vaidmuo. Ambicinga programa Vėžys 2015 pareikalaus viso tyrėjų priemonių arsenalo bei atvirumo naujoms idėjoms. Nors apie vėžines ląsteles mokslininkai žino vis daugiau, ši patirtis gelbėti gyvybes taikoma nepateisinamai lėtai. Tyrėjai atrado daug vaistų, kurie išgydo dirbtinai sukeltą vėžį laboratoriniams graužikams, deja, šios medžiagos ne visada tinkamos naudoti klinikiniuose tyrimuose su žmonėmis. Graužikai tiesiog nėra tinkami ligos tyrimo modeliai, bandant imituoti žmogaus vėžį. Norint nugalėti šią baisią ligą, reikalingi kiti, pažangesni būdai.

Na, o dabar pamąstykite apie šiuos faktus. Daugiau nei trečdalis amerikiečių šeimų laiko šunis. Kasmet milijonams šių gyvūnų diagnozuojamas vėžys. Naminis šuo ir žmogus yra vieninteliai, natūraliai susergantys mirtinu prostatos vėžiu. Šunų krūties vėžys pirmiausia persimeta į kaulus – lygiai taip pat, kaip ir moterų. Taip pat dažniausiai šunis kamuojantis kaulų vėžys, osteosarkoma, visiškai atitinka ligą, kuri pažeidžia paauglius.

Naujai besikuriančios mokslo šakos – lyginamosios onkologijos – specialistai mano, kad tokie panašumai atveria naujas galimybes kovoti su vėžiu. Šie tyrėjai lygina natūraliai kylančio žmonių ir gyvūnų vėžio formas ir studijuoja stulbinamus panašumus bei įsidėmėtinus skirtumus.
Pastaruoju metu lyginamosios onkologijos mokslininkai tiria šunis, bandydami įveikti didžiausius sunkumus, trukdančius pasiekti Vėžio 2015 tikslą. Dabar jiems labiausiai rūpi rasti tobulesnių gydymo būdų ir ištirti, kokios vaistų dozės geriausiai veikia. Taip pat siekia nustatyti vėžį sukeliančius aplinkos veiksnius, suprasti, kodėl kai kurie individai yra atsparūs vėžiui bei išsiaiškinti, kaip šios ligos išvengti.

Daugiau skaitykite gruodžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: