Nanomašinų energijos šaltiniai  (0)

Nanotechnologijų galimybės didelės, bet mažyčiai prietaisai reikalaus geresnių už baterijas energijos šaltinių. Tik pagalvokime apie galimus galios šaltinius: žmogaus kūnas tiekia mechaninę, cheminę ir cirkuliacinės sistemos hidraulinę energiją. Paversta į elektrą bent maža šios energijos dalis jau galėtų užtikrinti, kad mažyčiai prietaisai veiks. Ateityje nanogeneratoriai gamins energiją ten, kur ji dabar tiesiog iššvaistoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 1926 m. laikrodininkai, kurdami automechaninį rankinį laikrodį, rėmėsi genialia idėja: rankos judesio energija, perduodama į laikrodžio prisukimo mechanizmą, priverčia jį tiksėti. Šiandien pradedame kurti itin mažus energijos šaltinius, kurie tiekia energiją nanomechanizmams. Jų dydis matuojamas milijardosiomis metro dalimis (1 nm = 10-9 m). Šie energijos šaltiniai vadinami nanogeneratoriais. Galimybė gaminti energiją mažytėje erdvėje įkvėpia mus įsivaizduoti implantuojamus jutiklius, kurie gali nuolat tikrinti gliukozės kiekį paciento kraujyje, be išorinių galios šaltinių veikiančius įtempio jutiklius, kurie skirti tokiems statiniams kaip tiltai, arba aplinkos jutiklius, galinčius aptikti toksinus – visi šie prietaisai veiktų nekeičiant baterijų. Energijos šaltiniai labai reikalingi nanorobotams, mikroelektromechaninėms sistemoms (angl. MEMS, Micro Electro Mechanical systems), apsaugos sistemoms ir mobiliajai elektronikai. Sunku įsivaizduoti visas galimas be galo mažų energijos generatorių taikymo sritis.

Tyrinėtojai eina skirtingais keliais, siekdami pagaminti energiją mažoje erdvėje. Galimi tokie būdai: išnaudoti atsitiktines vibracijas (pavyzdžiui, arti greitkelių), temperatūros gradientus, biochemines savybes ar išorinius energijos šaltinius, tokius kaip ultragarso bangos ir triukšmas.

Svarbiausias nanoprietaisų pranašumas yra tas, kad jie gali veikti sunaudodami labai mažai energijos – nanovatų arba mikrovatų eilės. Tik pagalvokime apie galimus galios šaltinius. Pavyzdžiui, žmogaus kūnas tiekia mechaninę energiją, cheminę energiją (gliukozės pavidalu) ir cirkuliacinės sistemos hidraulinę energiją. Paversta į elektrą bent maža šios energijos dalis jau galėtų užtikrinti, kad maži prietaisai veiks.

Daugiau skaitykite rugpjūčio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Zhong Lin Wang
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: