Liūdna žinia mokslo mėgėjams: uždaromas žurnalo "Scientific American" lietuviškas leidimas  (93)

Iš pradžių gandai, vėliau straipsnis Verslo žiniose, o dabar jau ir oficialus patvirtinimas iš žurnalo redakcijos – kad ir kaip ši žinia skambėtų, bet deja, tai tiesa – kitais metais skaitytojai jau nebegalės džiaugtis tikrai solidžiu ir įdomiu naujausius mokslo atradimus publikuojančiu žurnalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planuojama, jog paskutinis mokslo populiarinimo žurnalo "Scientific American" numeris Lietuvoje išeis gruodžio mėnesį. Kodėl jis uždaromas? Dėl ko kito, jei ne dėl finansinių reikalų – leidinio populiarumas toli gražu neprilygo bulvariniai spaudai (tiražas svyravo ties 5.500-7.000 egzempliorių), o reklamos irgi nebuvo daug. Tiesa, pradžioje skaitytojai labai prašė leidinio be reklamos ir pageidavo mažesnės jo kainos, tačiau reikia nepamiršti, jog dykai niekas nieko nedaro. Rezultate taip ir gavos – be reklamos pranyko ir pats žurnalas.

"Deja, reklamos pajamų gaudavome labai mažai. Jos sudarė nereikšmingą dalį. Keblumų kėlė reklamos davėjų požiūris, juos domino tik parduodamų vienetų skaičius, ne tikslinė auditorija. Žinoma, savo auditorijos pajamomis irgi ypatingai pasigirti negalime", - Verslo žinioms pasakojo žurnalo redaktorė Violeta Barysienė.

"Finansiškai tai nėra atsiperkantis projektas, o artėjant mokestinėms permainoms spaudoje mes norėtume šiek tiek apsidrausti ir kitais metais vykdyti tik tokias investicijas, kurios bus labiau garantuotos", - žurnalo uždarymo priežastis aiškina redaktorė.

Pasak jos, bendrovę gąsdina planuojamas pridėtinės vertės mokesčio lengvatų naikinimas spaudos leidiniams ir autorinių mokesčių didinimas. Mat "didelę žurnalo dalį sudaro autoriniai mokesčiai darbuotojams".

Violetos nuomone, panašus likimas gali ištikti ir kitus mažesnio tiražo leidinius – artėjančios krizės šešėlis vers įvairius leidėjus permąstyti projektų atsiperkamumą.

Priminsime, jog "Scientific American" pagrindiniai skaitytojai buvo mokslo darbuotojai ir studentai – kitaip tariant ne pati turtingiausia socialinė žmonių grupė. Galbūt ir tai lėmė finansinius sunkumus. Tačiau tai galbūt nebus paskutinis mokslo populiarinimo srities projektas – redaktorė išlieka optimistiška ir tikisi, jog laikams pagerėjus bus galimybė užsiimti naujais projektais.

Prisimenant, jog tai ne vienintelis pastaruoju metu užsidarantis spaudos leidinys, apie projekto krypties keitimą galvojame ir mes – publikuoti vien mokslo ir technologijų naujienas Lietuvoje turbūt yra per didelė prabanga. Tad šalia šių naujienų pas mus pamažu daugės ir kitokios informacijos, ne tik įdomios pažintine prasme, bet ir naudingos praktine – susijusios su prekyba, verslu, Lietuviškos rinkos naujienomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (93)