Interneto mokslo iškilimas  (0)

Pasaulinio tinklo tyrimai suteiks galimybę geriau panaudoti jame saugomą informaciją, išvengti tapatybės vagysčių, pradėti permainas šioje srityje bei valdyti vis besiplečiančią mūsų veiklą tinkle.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusio dešimtmečio viduryje pradėjęs populiarėti pasaulinis tinklas (angl. World Wide Web) jau yra išsiplėtęs iki daugiau kaip 15 mlrd. tinklalapių, aprėpiančių kone visus šiuolaikinio gyvenimo aspektus. Vis daugiau žmonių dirba darbus, kuriems būtinas internetas. Jis gerokai keičia žiniasklaidą, bankininkystę ir sveikatos apsaugą. Vyriausybės netgi svarsto, kaip internetu galėtų valdyti savo šalį. Vis dėlto labai mažai dėmesio kreipiama į faktą, kad internetas yra šis tas daugiau nei jį sudarančių tinklalapių visuma – dėl jo radosi svarbių ir visuomenę keičiančių naujovių. Elektroninis paštas įkvėpė sukurti pirmąsias šiuolaikines greitųjų žinučių sistemas (ICQ, AOL Instant Messenger), jos vėliau paskatino socialinių tinklų, tokių kaip Facebook, atsiradimą. Galimybė persiųsti dokumentus išsivystė į bylų dalinimosi tarnybas, pavyzdžiui, Napster, o šios vedė prie portalų, besiremiančių vartotojų įkeliamu turiniu – pavyzdžiui, YouTube. Šiuo metu informacijos žymėjimas raktažodžiais kuria žiniomis besikeičiančių žmonių bendrijas (delicious ir kt.). Dalijamasi viskuo – pradedant naujienomis apie koncertus ir baigiant patarimais tėvams.

Tik nedaugelis tyrėjų gilinasi į tai, kaip iš tiesų susiformavo tokios naujovės, kaip mes jas galėtume įvaldyti, kokių naujų reiškinių reikėtų tikėtis ir kaip visa tai gali veikti žmoniją. Šiuos klausimus nagrinėja nauja mokslo šaka – interneto mokslas. Jos atsiradimas atitinka istorinius pavyzdžius: visų pirma buvo sukurti kompiuteriai, paskui informatika, kuri stipriai išplėtė kompiuterių naudojimo galimybes. Interneto mokslas kaip disciplina formaliai buvo pristatytas 2006 m. lapkričio mėnesį, kai mes (straipsnio autoriai Nigelis Šedboltas (Nigel Shadbolt) ir Timas Bernersas-Li (Tim Berners-Lee) – vert. past.) su kolegomis iš Masačusetso technologijos instituto bei Didžiosios Britanijos Sautamptono universiteto pranešėme apie Interneto mokslo tiriamosios iniciatyvos (angl. Web Science Research Initiative) pradžią. Nuo tada prie šio projekto prisidėjo garsių tyrėjų iš 16 geriausių pasaulio universitetų.

Ši nauja disciplina tirs interneto struktūrą, apibrėš architektūros principus, kurie sudarė prielaidas fenomenaliam jo augimui ir nagrinės, kaip socialinė tvarka daro įtaką žmonių bendravimui internetu, taip pat – kaip jis gali pakeisti mūsų tarpusavio santykius. Interneto mokslas sieks nustatyti principus, galinčius užtikrinti produktyvų tinklo augimą ir leidžiančius spręsti tokias sudėtingas problemas kaip privatumo ir intelektinės nuosavybės teisių apsauga. Norint pasiekti tokius tikslus, reikės remtis matematika, fizika, informatika, psichologija, ekologija, sociologija, teise, politikos mokslais, ekonomika ir kitomis disciplinomis.

Be abejo, mes negalime nuspėti, ką atskleis ši visiškai nauja disciplina, tačiau interneto mokslas jau dabar yra pateikęs svarbių įžvalgų; keletą jų čia pristatysime. Iš esmės tokia iniciatyva siekiama atsakyti į esminius klausimus. Kokie interneto plėtros dėsningumai? Ar ji galėtų išsikvėpti? Kaip susidaro ryškius pokyčius sukeliančios sąlygos ir ar jas galima paveikti?

Daugiau skaitykite gruodžio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: sciam.lt
Autoriai: Nigel Shadbolt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: