Pasitikėjimo neurobiologija  (0)

Bendraujant labai svarbus pasitikėjimas. Kaip žmonės nusprendžia, ar pasikliauti nauju pažįstamuoju arba galimu verslo partneriu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu Jus paprašytų kristi atbulą į nepažįstamojo rankas, ar patikėtumėte, kad tas žmogus Jus sugaus? Toks pratimas, dažnai kartojamas taikant grupinę terapiją, yra jau kraštutinis. Vis dėlto dauguma mūsų kasdien bent šiek tiek pasitiki nepažįstamais žmonėmis. Kitaip nei kitiems žinduoliams, mums tenka didžiąją laiko dalį praleisti šalia žmonių, su kuriais mūsų niekas nesieja. Pavyzdžiui, miestiečiai nuolat nardo jūroje nepažįstamųjų, žinodami, kad reikia vengti tam tikrų asmenų, tačiau jaučiasi tikri, kad kiti teisingai nurodys kelią arba mažų mažiausiai neužpuls.

Per pastaruosius keletą metų tyrinėtojai šį bei tą išsiaiškino apie tai, kaip žmogaus smegenys nusprendžia, kada galima kuo nors pasitikėti. Mes su kolegomis esame pademonstravę, kad šiame procese svarbų vaidmenį atlieka smegenyse gaminama paprasta molekulė – oksitocinas. Atradimai padeda geriau suprasti ir gydyti bendravimo sutrikimus lemiančias ligas.

Daugiau skaitykite gruodžio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: sciam.lt
Autoriai: Paul J. Zak
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: