Kaip paslaptis išlaikyti saugias  (0)

Jei tik pageidaujate, margas kompiuterinių technologijų asortimentas gali apsaugoti Jūsų siunčiamos informacijos slaptumą ir neleisti stebėtojams sužinoti, ką veikiate internete. Kriptografijos protokolai gali pasiūlyti universalių sprendimų iš pažiūros neįmanomoms išspręsti privatumo problemoms. Šiuolaikinė kriptografija aprėpia kur kas daugiau, nei senovinis žinučių užšifravimo menas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raimundas nusprendžia išbandyti internetinę pažinčių tarnybą Rask-Mane.com. Jis tinklalapyje susikuria vartotojo sąskaitą, užpildo per keletą ekrano aukščių besidriekiančias formas, nurodydamas asmeninius duomenis ir tai, ko tikisi iš potencialios partnerės. Tarnyba jam tuoj pat pasiūlo nemaža galbūt giminingų sielų, tarp jų – ir Agnę, kuri vaikiną labiausiai sudomina. Raimundas nusiunčia merginai savo elektroninio pašto adresą ir, jo manymu, žavią susipažinimo žinutę. Agnė netrukus jam atsako ir elektroninis romanas greitai įsibėgėja.

Vargšas Raimundas. Netrukus jam pasipila daugybė nepageidaujamų telefono skambučių iš politinių aktyvistų grupių ir pardavimų agentų, atrodo, neblogai žinančių jo pomėgius ir kitus asmeninius dalykus. Raimundo gyvybės draudimo bendrovė ima klausinėti apie ekstremalių nuotykių kupinas jo atostogas. Pasirodo, neskrupulingi Rask-Mane.com savininkai pardavinėja klientų informaciją. Be to, Raimundas vieną iš Agnės elektroninių laiškų neapgalvotai parodė Aivarui – bendradarbiui, mėgstančiam krėsti piktus pokštus. Raimundas nežino, kad keletas naujesnių viena po kitos gautų žinučių, tariamai siųstų Agnės, yra Aivaro sukurtos klastotės.

Kitaip nei Raimundas, Reda ir jos naujasis draugas Tadas jaučiasi kaip devintajame danguje. Pora susipažino per Draugyste.com – pažinčių tarnybą, įdiegusią naujausius kriptografijos įrankius. Reda prisijungia prie svetainės saugoma anoniminio autorizavimo procedūrų – sistemos, užtikrinančios, kad niekas iš tarnybos darbuotojų neatseks, kas yra ši mergina ar kada ji lankėsi. Svetainėje Draugyste.com yra įdiegta programinė įranga, palaikanti specialią „saugaus funkcinio skaičiavimo“ procedūrą. Netgi tada, kai buvo lyginami Redos ir Tado asmeniniai duomenys ir partneriui keliami reikalavimai, nė vienas įmonės darbuotojas negalėjo sužinoti Redos ir Tado pateiktos informacijos. Taip pat niekas nežinojo, kad jie apskritai buvo supažindinti. Įsivaizduokite: visiškai veiksminga pažinčių tarnyba, praktiškai nieko nežinanti apie savo klientus!

Reda susisiekė su Tadu naudodamasi funkcija, vadinama anoniminiu kanalu. Vaikinas savo atsakymą pasiuntė tokiu pačiu būdu – ir net Redos interneto paslaugų tiekėjas (IPT) nežino, kad ji bendrauja su Tadu ar kas rašoma išsiųstose žinutėse; Tado IPT apie Redą žino ne ką daugiau. Vis dėlto apie jųdviejų bendravimą žino Redos kambario draugė Ieva – tačiau tik dėl to, kad Reda kalbėjo apie Tadą ir virš savo kompiuterio pasikabino keletą atspausdintų jo žinučių. Ieva galėtų sukelti problemų, nes ji užkietėjusi pokštininkė, galinti lengvai perimti ir keisti iš (ar į) Redos kompiuterio siunčiamus duomenis (Ieva kontroliuoja tinklą, teikiantį interneto ryšį tiek Redai, tiek Tadui). Tačiau nėra ko baimintis: šifruotė užtikrina, kad Ieva negali sužinoti nieko, išskyrus tai, ką jai parodė Reda, o šifruoti skaitmeniniai parašai Redos ir Tado elektroniniuose laiškuose leidžia jiems visiškai lengvai aptikti Ievos siunčiamas netikras žinutes ir jų nepaisyti.

Daugiau skaitykite spalio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Anna Lysyanskaya
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: