Tobuliau už pirštų atspaudus  (0)

Saugumo sistemos, paremtos anatominėmis ir elgsenos savybėmis, gali būti geriausia apsauga nuo tapatybės vagysčių. Biometrines identifikavimo sistemas sunkiau apeiti, be to, jos vartotojams paprastesnės negu tradicinės asmens tapatybės kortelės ir slaptažodžiai, tačiau jų taikymas kelia rimtą nerimą dėl privatumo išsaugojimo. Kas yra duomenų savininkas – asmuo ar paslaugos teikėjas? Ar tie duomenys gali būti panaudoti nenumatytais tikslais, pavyzdžiui, daryti išvadoms dėl asmens sveikatos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei esate žmogus kaip ir daugelis kitų, Jūsų gebėjimas tvarkyti kasdienio gyvenimo reikalus priklauso nuo pluošto kortelių ir slaptažodžių, kuriais įrodinėjate savo tapatybę. Pametate kortelę – ir bankomatas nebeduoda pinigų. Užmirštate slaptažodį, ir nuosavas kompiuteris Jūsų nebeklauso. Kortelės ir slaptažodžiai, saugumo garantas, patekę į svetimas rankas, gali tapti apgavysčių ir tapatybės vagysčių įrankiu. Išspręsti šias problemas gali padėti biometrija – automatinis žmonių atpažinimas iš ryškių jų anatominių ir elgsenos bruožų.

Biometriniai požymiai, palyginti su fiziniais identifikatoriais (pavyzdžiui, banko kortelėmis) ir su slaptų identifikavimo sekų (pavyzdžiui, PIN, asmens atpažinimo numerio) žinojimu, gerokai sunkiau suklastojami, nukopijuojami, perduodami, pametami ar atspėjami. Tiesą sakant, tik iš jų galima nustatyti, ar tam pačiam žmogui, tik kita pavarde, išduodami dokumentai, pavyzdžiui, vairuotojo pažymėjimas ar pasas. Biometrinius bruožus paprasta naudoti kaip tapatumo įrodymą. Dėl šių priežasčių jais paremtos sistemos pastaruoju metu vis labiau populiarėja. Prekybos tinkluose jau galima įsigyti nešiojamųjų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų, kurie atpažįsta pirštų atspaudus. Kai kuriose šalyse biometrinėmis priemonėmis saugina banko korteles ir pasus, jas naudoja nustatyti, ar asmuo turi teisę įeiti į pastatą arba – ar jam priklauso socialinės išmokos. Šis būdas vis dar turi nemenkų trūkumų, bet jau randasi pigių jutiklių ir mikroprocesorių, tad biometrinės technologijos vis labiau skverbsis į įvairias gyvenimo sritis.

Daugiau skaitykite spalio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Anil K. Jain
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: