Biržos nugali apklausas  (0)

Didelis dabartinis susidomėjimas prognozių biržomis primena XX a. pradžią, kai dar nebūdavo atliekamos apklausos ir lažintis dėl rinkimų rezultatų buvo labai populiaru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1988 m. kovo pabaigoje trys ekonomistai iš Ajovos universiteto gurkšnojo alų vietiniame miesto bare ir jų pokalbis pasisuko apie dienos naujienas. Džesis Džeksonas (Jesse Jackson) Demokratų partijos kandidato į prezidentus rinkimuose Mičigano valstijoje surinko 55 proc. rinkėjų balsų – to neleido tikėtis jokios apklausos. Prasidėjęs šurmulys dėl sociologinių tyrimų patikimumo paskatino atsirasti naują idėją. Tuo metu kaip tik buvo populiari eksperimentinė ekonomika (ekonominė teorija tikrinama stebint žmonių grupių elgesį auditorijoje). Tai paskatino tris alaus bičiulius pasvarstyti, ar rinkos jėgos galėtų prognozuoti rezultatus geriau nei apklausos.

Birža būtų neįprastas būdas patikrinti ekonomikos teoriją, laikant, kad visą informaciją apie kandidatus atspindi vertybinių popierių kaina. Paprastai ją lemia tai, kaip prekeiviai vertina įmonės galimybes dabar ir ateityje: ar kitą ketvirtį įmonė pasieks užsibrėžtus pelno tikslus, ar jos prekyba gerokai smuks. Užuot studentams liepus imituoti prekių ir paslaugų pirkėjus bei pardavėjus, kaip kituose eksperimentuose, dalyviai šioje elektroninėje biržoje prekiautų sandoriais, už kuriuos būtų išmokami pinigai priklausomai nuo to, kiek procentų balsų gaus Džordžas V. Bušas (George W. Bush), Maiklas Dukakis (Michael Dukakis) ar kiti kandidatai.

Jei efektyvios rinkos hipotezė (taip vadinama su vertybiniais popieriais susijusi teorija) pasiteisintų dėl politinių kandidatų sandorių taip pat, kaip dėl bendrovės General Electric akcijų, ji galėtų tapti priemone nustatyti, kas politinėje kampanijoje pirmauja, o kas atsilieka. Galbūt rinkimų birža galėjo išpranašauti Džesio Džeksono laimėjimą. Pasirodo, tie alaus paskatinti svarstymai žymėjo vieną iš didžiausių eksperimentinės ekonomikos sėkmių. Draugų pamąstymai padėjo atsirasti naujai mokslo subdisciplinai, kuri nagrinėja prognozių biržas, leidžiančias investuoti ar lažintis (pasirinkite Jums tinkamą sąvoką) ne tik dėl rinkimų rezultatų, bet ir dėl ateities klimato pokyčių, kino filmų uždarbių ar būsimos JAV karinės operacijos.

Daugiau skaitykite spalio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gary Stix
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: