Naujasis Privatumas 2.0  (0)

Šiame žurnalo numeryje daugiausia dėmesio skiriama technologijoms, kurios gali ir žeisti, ir saugoti privatumą. Siekiant praplėsti akiratį, straipsnyje nurodomi dar trys svarbūs dalykai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žodžio privatumas paminėjimas JAV gebėjimu paskatinti daugybę aršių diskusijų prilygsta viešam Roršacho (Rorschach; psichologas tiriamajam rodo tam tikras rašalo dėmes ir fiksuoja bei interpretuoja jo reakciją – vert. past.) testui: tereikia garsiai ištarti šį žodį, ir aistros jau verda. Vienas nerimsta dėl to, kad valdžia piktnaudžiauja savo įgaliojimais rinkti duomenis, kitas gėdijasi dėl visiems atskleistų savo lytinio gyvenimo detalių ir faktų dėl narkotikų vartojimo, trečias niršta, kad stambiosios įmonės surinktus asmeninius duomenis naudoja siūlydamos savo produktus ar kad draudimo įstaigos rausiasi asmeniniuose sveikatos įrašuose ir nesuteikia draudimo apsaugos kai kuriems asmenims. Kiti baiminasi dėl visuotinio suprekinimo. Šiam įsitvirtinus, siekiant kuo daugiau uždirbti tenkinant troškimus bei naudojantis silpnybėmis kiekvienas žmogus, remiantis jo asmens duomenimis, būtų rūšiuojamas ir priskiriamas vienam ar kitam rinkos segmentui. Kiti piktinasi dėl valstybės kišimosi ir socialinių suvaržymų.

Privatumas dažnai įvardijamas kaip kliūtis: privatumas ar efektyvi sveikatos priežiūra, privatumas ar laisvas (reklamos skatinamas) vartojimas, privatumas ar saugumas. Tokios diskusijos vyko jau seniai, tačiau dabar jos įgyja visai kitus mastus. Anksčiau į šiuos klausimus dėmesį atkreipdavo tik specialistai, žinovai ir nepalaužiami privatumo gynėjai.

Viena vertus, privatumo nykimas yra akivaizdus. Dauguma mūsų šiais laikais naudojasi internetu, ir tikriausiai bent kartelį buvome nustebę, klausėme savęs: „Iš kur jie tai sužinojo?“ Valdžios įstaigos visur kur pažeidžia žmonių privatumą, tačiau pačios siekia įslaptinti savo veiklą. Anonimiškai veikti darosi vis sunkiau. Valdžios institucijos gali labai lengvai išsiaiškinti, kas Jūs esate.

Kita vertus, atsirado daug svarių priežasčių atskleisti savo asmeninę informaciją. Individualizuota medicina jau beveik tapo tikrove. Išsami ir tiksli medicininė ir genetinė informacija iš asmeninių ligos istorijų, skirta tiek žmonėms gydyti, tiek epidemiologinei statistinei analizei, atveria didžiules galimybes kelti bendrą socialinę gerovę. Daug žmonių patiria malonumą dalindamiesi asmenine informacija su kitais bendruomeninėse interneto svetainėse. Yra ir niūresnių priežasčių, skatinančių didesnį atvirumą. Padidėjusi terorizmo grėsmė daugelį paragino atskleisti asmeninę informaciją už iliuzinius pažadus užtikrinti saugumą ir gynybą.

Didelė privatumo dalis, kurią žmonės anksčiau laikė savaime suprantama, tebuvo neplanuota kilusių sunkumų ieškant ir apibendrinant informaciją iš skirtingų šaltinių pasekmė. Ankstesnės kliūtys – „informacinė trintis“ – beveik visiškai išnyko. Dabar kiekvienas žmogus tarsi įžymybė: galima stebėti kiekvieną jo žingsnį, komentuoti padidėjusį svorį ir tuos momentus, kai jis atrodo nevykusiai. Klausimai, kurie anksčiau būdavo nutylimi, dabar užduodami atvirai: ar šie pietūs dviese buvo pasimatymas? Kuris iš mano draugų yra man svarbiausias?

Daugiau skaitykite spalio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Esther Dyson
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: