Privatumo pabaiga?  (0)

Didesnis atvirumas gyvenant „permatomame“ interneto pasaulyje reiškia, kad Jums gali būti gerokai sunkiau įveikti praeities klaidas. Viešas dalijimasis asmeninio gyvenimo smulkmenomis privertė iš naujo apsvarstyti dabartines privatumo koncepcijas. Subtilesnė privatumo sąvoka, priimtina Google kartai, pripažįsta, kad asmuo turėtų išsaugoti tam tikrą galimybę kontroliuoti tą asmeninę informaciją, kuri tampa viešai prieinama. Ši karta nori dalyvauti sprendžiant, kaip jų asmeninio gyvenimo detalės turėtų būti platinamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis turi vardą, tačiau daugumai žmonių girdėtas tiesiog kaip Žvaigždžių karų vaikis (angl. – Star Wars Kid). Tiesą sakant, šį vaikiną žino dešimtys milijonų žmonių visame pasaulyje. Deja, tokia šlovė jam teko dėl vieno paprasto, bet nesmagaus gyvenimo epizodo.

2002 m., būdamas 15 metų amžiaus, Žvaigždžių karų vaikis nusifilmavo švaistydamasis lazda, skirta golfo kamuoliukams traukti. Jis vaidino, kad kerta lazeriniu kardu. Choreografijos specialistai, prisidėję prie Žvaigždžių karų filmo kūrimo, šiam vaikinui nepagelbėjo, todėl jis nerangiai šlitinėjo priešais objektyvą.

Aptikusieji šį vaizdo įrašą paskelbė jį viename tinklalapyje ir tapo tikrais jaunuolio kankintojais. Filmukas netrukus išpopuliarėjo, pritraukė daugybę „gerbėjų“. Viso pasaulio tinklaraščiuose pradėta tyčiotis iš šio berniuko, prikaišioti jo putlumą, nerangumą ir moksliukiškumą.

Pradėjo rastis naujų šio filmuko versijų, papildytų specialiaisiais efektais. Žmonės taisė įrašą, kad lazda golfo kamuoliukams traukti švytėtų lyg lazerinis kardas. Filmukas buvo įgarsintas muzika iš Žvaigždžių karų filmo. Kiti „režisieriai“ įterpdavo į įrašą ištraukų iš kitų filmų. Atsirado daugybė pagražintų šio filmuko variantų. Žvaigždžių karų vaikis pavaizduotas net kompiuteriniame žaidime ir parodytas per televiziją – animacinėse komedijose Šeimos bičas (Family Guy) ir Pietų parkas (South Park). Viena, kai iš vaiko tyčiojasi klasės draugai mokykloje, tačiau visai kas kita, kai tai daro daugybė žmonių visame pasaulyje. Paaugliui teko palikti mokyklą ir kreiptis pagalbos į psichologą. Tai, kas nutiko Žvaigždžių karų vaikiui, gali nutikti kiekvienam, ir akimirksniu. Šiuo metu daugeliui asmeninės informacijos rinkimas tapo visiškai įprastu dalyku. Vis daugiau žmonių įsigyja telefonus su vaizdo kameromis, skaitmeninių garso įrašymo įrenginių, internetinių vaizdo kamerų ir kitų technologinių naujovių, kurios lengvai fiksuoja mūsų gyvenimo akimirkas.

Pirmą kartą žmonijos istorijoje sulaukėme laikų, kada beveik kiekvienas gali išplatinti informaciją visame pasaulyje. Nebūtina būti įžymybe ir laukti dėmesio iš žiniasklaidos atstovų. Internetas leidžia kiekvienam asmeniškai kreiptis į viso pasaulio publiką.

Technologijos taip pat paskatino kartų atotrūkį. Vienoje barikadų pusėje yra vidurinių ir aukštųjų mokyklų moksleiviai bei studentai, kurių socialinis gyvenimas vyksta ir virtualiame pasaulyje – bendruomeniniuose interneto tinklalapiuose, taip pat tinklaraščiuose. Kitoje pusėje yra jų tėvai, kurie gyvena su nykstančiais prisiminimais apie praeitį. Daugiausia, ką jie gali daryti – pasinerti į knygų skaitymą, nuotraukų ir vaizdo įrašų žiūrėjimą. Dabartinės kartos praeitis internete išsaugoma galbūt netgi visiems laikams. Tad kyla klausimas, kokio privatumo laipsnio žmonės galėtų tikėtis, arba net geisti, šiame tinklų persmelktame amžiuje.

Daugiau skaitykite spalio numeryje 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Daniel J. Solove
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: