Greičiausiai jį turite savo namuose. Brangiausias taurusis metalas. Tai ne auksas ir ne platina (Video)  ()

Tai labai retas taurusis metalas ir yra apie 5,5 karto brangesnis už auksą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-22 Greičiausiai jį turite savo namuose. Brangiausias taurusis metalas. Tai ne auksas ir ne platina (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auksas dėl savo ilgaamžiškumo ir patrauklios išvaizdos yra vienas brangiausių tauriųjų metalų. Tačiau daug brangesnis už auksą yra kitas metalas, kurį greičiausiai turite namuose – tai rodis, rašo „IFLScience“.

Vienas iš rečiausių tauriųjų metalų yra rodis (45 elementas cheminių elementų lentelėje), kuris taip pat yra brangiausias – uncijos (28,3 g) kaina yra maždaug 10 000 USD. Tuo pačiu metu aukso uncijos kaina yra maždaug 1800 USD. Jūs netgi galite turėti rodžio savo namuose, nes jis naudojamas papuošalams, įskaitant auksą ir sidabrą, padengti. Koks yra rodžio unikalumas?

Rodį 1803 m. atrado anglų chemikas Williamas Wollastonas, išgaudamas šį retą metalą iš Pietų Amerikoje rastos platinos rūdos gabalo. Beje, toje pačioje rūdoje jis aptiko dar vieną iki tol nežinomą metalą – paladį. Mokslininkas apdorojo platinos rūdą dujiniu vandeniliu, kad gautų tamsiai raudonus miltelius, kurie pasirodė esąs rodis. Šis metalas gavo savo pavadinimą iš graikiško žodžio „rhodon“, kuris reiškia „rožė“. Jo pavadinimas yra susijęs su raudona metalų druskų spalva. Nors jis pats turi sidabrinę spalvą.

 

Rodis yra platinos ir nikelio rūdos perdirbimo šalutinis produktas, daugiausia jo iškasama Pietų Afrikos Respublikoje. Nors jis taip pat išgaunamas Kanadoje, Kolumbijoje ir Rusijos Federacijoje. Kiekvienais metais rodžio gavybos apimtis yra apie 30 tonų, o bendras rodžio atsargos Žemėje vertinamos 3 000 tonų.

Rodis yra rečiausias iš platinos grupės metalų ir jo Žemės plutoje yra maždaug 0,000037 milijoninių dalių (ppm), kai aukso – 0,0013 ppm. Rodis blogai reaguoja su deguonimi, todėl gali gerai atsispirti korozijai ir oksidacijai. Kadangi rodis yra toks atsparus ir jo lydymosi temperatūra yra 1964 laipsniai Celsijaus, jis priklauso platinos grupės metalams, kuriai priklauso ir jau minėtas paladis, pati platina, taip pat iridis, rutenis ir osmis.

 

Rodis, kuris yra labai retas metalas, gali atlaikyti iki 600 laipsnių Celsijaus aplinkos temperatūrą. Be to, rodis netirpsta daugumoje rūgščių. Todėl rodis naudojamas ne tik papuošaluose, bet ir gaminant įvairius automobilių, lėktuvų ir elektrotechnikos elementus.

Ir vis dėlto garsiausias taurusis metalas išlieka auksas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(4)
(45)

Komentarai ()