Cheminės medžiagos mūsų kasdienybėje: kaip jas atpažinti ir apsaugoti sveikatą?  ()

Šiuolaikiniame pasaulyje cheminės medžiagos naudojamos ne tik pramonės srityse, pavyzdžiui, jų yra ilgai negendančiuose maisto produktuose ar vaistuose, todėl svarbu atkreipti dėmesį į šių medžiagų koncentraciją ir pobūdį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplinkos apsaugos agentūros Cheminių medžiagų skyriaus vyriausioji specialistė Monika Avižienė sako, kad norint įvertinti cheminių medžiagų poveikį sveikatai ir aplinkai, reiktų atkreipti dėmesį į pagrindines produktų sudedamąsias dalis. „Kai kurios iš jų nėra pavojingos, pavyzdžiui, glicerolis ar natrio druska, tačiau produktų sudėtyje gali būti ir pavojingų sveikatai medžiagų, tokių kaip kvapiosios medžiagos, kurios gali sukelti alergiją, rūgštys ir šarmai, kurie gali nudeginti ar sudirginti odą, akis ar kvėpavimo takus ir pan.“.

M. Avižienė pasakoja, kad informaciją apie Europoje pagamintas ir į ją importuotas chemines medžiagas kaupia ir teikia Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA). Anot specialistės, šios agentūros puslapyje galima rasti informaciją ir apie medžiagas, kurios gali turėti neigiamą poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai. Lietuvoje dėl cheminių medžiagų reglamentavimo bei tiekimo į rinką konsultacijas teikia Aplinkos apsaugos agentūros specialistai.

Kaip klasifikuojamos ir žymimos cheminės medžiagos?

Pasak M. Avižienės, cheminės medžiagos yra klasifikuojamos pagal kelis pagrindinius kriterijus: fizines, chemines, toksikologines, ekotoksikologines savybes. Prieš patiekdami chemines medžiagas ar jų mišinius rinkai, tiekėjai privalo juos paženklinti pagal CLP reglamento reikalavimus. Jei medžiagos yra pavojingos – papildomai pateikti produktų saugos duomenų lapus, kuriuose išsamiai aprašoma, kokios medžiagos yra produkte, jų savybės, pavojai ir rekomenduojamos saugos priemonės.

 

Apie pavojingas chemines medžiagas produkte galima sužinoti atidžiai perskaičius produkto etiketę. Lietuvoje naudojami Europos Sąjungos standartiniai pavojingumo simboliai, kurie atitinka CLP reglamentą. Šie simboliai apima paveikslėlius (toksiškumą, degumą, sprogimą, kenksmingumą aplinkai ir kt.) ir žodžius (atsargiai ar pavojinga), kurie nurodo pavojų. Etiketėje dažnai nurodomas pavojingos medžiagos pavadinimas arba bendrinė žymė, kad būtų aišku, kokia medžiaga yra pavojinga, taip pat gali būti pateiktas pavojingumo aprašymas bei rekomendacijos dėl saugos priemonių, CAS (cheminio junginio registracijos) numeris, nuoroda į saugos duomenų lapą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: