Pakrikštyti du periodinės elementų lentelės naujokai  (0)

Tarptautinė Grynosios ir Taikomosios chemijos sąjunga (angl. k. IUPAC) paskelbė pavadinimus dviems naujausiems periodinės lentelės elementams: „Flerovium“ (Fl) ir „Livermorium“ (Lv).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai įvardyti elementai užima 114 ir 116 periodinės elementų lentelės pozicijas. Jie buvo atrasti dar prieš 10 metų, bet į periodinę elementų lentelę IUPAC leido juos įtraukti tik tinkamai eksperimentiškai patvirtinus jų egzistavimą. Vardai elementams buvo parinkti taip pat ne iš karto.

Elementui 114 iš pradžių buvo duotas „Ununquadium“ vardas, bet paskui jis buvo pervardintas „Flevorium“. Toks vardas duotas Flevor branduolinių reakcijų laboratorijos, kurioje elementas buvo sukurtas, garbei.

Elementas 116 taip pat turėjo kitą vardą, „Ununhexium“, ir net du „tėvus“ – Rusijos Jungtinį branduolinių tyrimų institutą Dubnoje ir JAV Lorenco Livermoro nacionalinę laboratoriją Livermore, Kalifornijoje. Šios dvi laboratorijos elementą sukūrė bendromis pastangomis, bet siūlant vardus nuomonės išsiskyrė. Nors rusai elementui siūlė „Moscovium“ vardą, galiausiai nugalėjo amerikiečiai, ir elementas buvo pavadintas „Livermorium“.

Tai jau antras periodinės elementų lentelės elementas, susijęs su šios laboratorijos vardu. Ernesto Lorenco (Ernest Lawrence), laboratorijos įkūrėjo, vardu yra pavadintas 103 lentelės elementas Laurencis (Lr).

Nuomonę apie naujųjų elementų pavadinimus visuomenė gali reikšti penkis mėnesius. Jei šiam laikui praėjus rimtų priekaištų nebus, elementai savo naujaisiais vardais bus galutinai įtraukti į periodinę elementų lentelę.

IUPAC šiuo metu sprendžia ir apie kitų dirbtinai sukurtų galimų elementų (113, 115 ir 118) įtraukimo į periodinę elementų lentelę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Daumantas Lipskis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: