Kauno technologijos universitetas niekaip neišsprendžia plagiato istorijos (Video)  (12)

Kauno technologijos universitetas 8 metus neišsprendžia kol kas bene garsiausios mokslinio darbo plagiato istorijos - Kaune gyvenanti inžinierė mechanikė Zita Migonienė beveik dešimtmetį stengiasi įrodyti, kad jos ir kolegų mokslinį darbą nuplagijavo buvusio Mašinų gamybos fakulteto dekano, dabar jau profesoriaus Rimanto Banevičiaus sūnus Paulius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos televizijos laidai „Žurnalisto tyrimas“ Z. Migonienė pasakojo, jog universitete dirbdama mokslininke tyrinėjo specifinę medžiagą, naudojamą kosminiuose erdvėlaiviuose. Netrukus paaiškėjo, kad tyrimai gali būti labai perspektyvūs, o gauti rezultatai padėtų parengti gal net ne vieną mokslinį darbą. Mat ši medžiaga niekuomet nebuvo taikyta pramonėje ir buityje, o paaiškėjo, kad tam galimybės yra. Tačiau pasak jos, netrukus mokslinio tyrimo rezultatai parėjo į kitas rankas - identiška tema 2002 m. darbą apgynė P. Banevičius ir už tai gavo daktaro laipsnį.

Pastebėjusi plagiatą Z. Magonienė nusprendė netylėti ir kovoti su jos manymu, įvykdyta intelektualine vagyste. Prasidėjus skundams, disertaciją ėmė tyrinėti ekspertų komandos – kad darbas plagijuotas, patvirtino ir KTU senatas, ir aštuonios papildomos ekspertizės, tačiau to nepakako, kad iš P. Banevičiaus būtų atimtas mokslinis laipsnis.

Nejudant procesams universiteto viduje, mokslininkė nusprendė kreiptis į teisėsaugą, tačiau po kelerių metų tyrimo byla buvo nutraukta dėl senaties. Tiesiog prokurorams per visą bylos tyrimo laiką nepavyko rasti P. Banevičiaus, kuris oficialiomis žiniomis tuo metu buvo išvykęs į užsienį. Taigi, viskas tuo ir baigėsi – mokslinis laipsnis nepanaikintas, plagiato faktas lyg ir patvirtintas, mokslininkė ir toliau skundžia plagijatą, tačiau jokios realios reakcijos nesulaukta.

Kaip gi tokiais atvejais elgiamasi margame pasaulyje? Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos viceministrės, tokias atvejais panaikinamas mokslinis laipsnis – tam pakanka įrodyti, jog jis suteiktas už plagijuotą darbą. Tai įprastinė procedūra, veikianti kaip saugiklis nuo mokslinių darbų kopijavimo. Gi Lietuvoje, panašu, jog tai kol kas neįmanoma – bent jau per visą atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį mūsų šalyje nepanaikintas nė vienas mokslinis laipsnis.

Ne mums teisti, kiek ir kas šio atveju meluoja, tačiau tiek užsitęsusi „nešvari“ istorija neprideda prestižo Kauno technologijos universitetui ir ypač jam vadovaujantiems mokslininkams. Įdomu ir tai, kiek dar kiltų tokių skandalų, patikrinus visų Lietuvos universitetų mokslinius straipsnius, disertacijas ar habilitacinius darbus?..

Pabaigai – pati laida „Žurnalistinis tyrimas“:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (12)