Kompromiso paieškos: Lietuvoje turėtų atsirasti galimybė balsuoti internetu (Video)  (8)

Galimybė balsuoti internetu Lietuvoje svarstoma jau keleri metai, tačiau vis dar nepajuda iš „mirties taško“. Nors balsavimą internetu įteisinsiančiam įstatymo projektui jau yra vienbalsiai pritaręs parlamentinis Informacinės visuomenės plėtros komitetas, Seimo narius ir stambesnes partijas vis dar kamavo abejonės dėl technologijos saugumo ir balsavimo slaptumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbo grupės nariai atkreipia dėmesį į tai, jog balsavimo internetu sistema turi atitikti tradiciniams balsavimo būdams keliamus reikalavimus: užtikrinti kiekvieno rinkėjo teisę balsuoti slaptai ir laisvai, garantuoti tikslų ir sąžiningą balsų skaičiavimą. Svarbiausia, ko tikimasi iš šio projekto - tai rinkėjams patraukli, patogi ir patikima sistema, paskatinsianti gyventojus aktyviau reikšti savo valią rinkimų metu.

Pažymėtina, jog balsavimas internetu nepanaikins įprasto balsavimo rinkimų apylinkėse. Jo tikslas - sudaryti galimybę balsuoti tiems, kurie rinkimų dieną negali atvykti į rinkimų apylinkės balsavimo patalpą. Numatoma, jog balsavimas internetu vyktų iš anksto, ir būtų panašus į balsavimą paštu, tik vietoje vokų, rinkėjo balsui priimti ir perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai, būtų naudojama šiuolaikinė informacinė sistema. Pasibaigus balsavimui rinkimų apylinkėse elektroniniai balsai būtų iššifruojami Vyriausiojoje rinkimų komisijoje, naudojant labai kruopščiai saugomą raktą. Ši priemonė reikalinga tam, kad nebūtų galima atskleisti balsavimo paslapties ir nustatyti, kaip balsavo konkretus rinkėjas. Visų internetu balsavusiųjų rinkėjų valia būtų paskelbta iškart, kai tik suskaičiuojami iššifruoti rinkėjų balsai, dar iki sužinant kaip rinkėjai balsavo prie urnų ar paštu. Tokia balsavimo internetu schema naudojama ir Estijoje.

Vis dėl to, daugiausia kritikos sulaukia galimas balsavimo rezultatų įtakojimas, kuomet žmonės galimai bus verčiami prie kompiuterio balsuoti ne taip kaip nori, o tenkinant kitus interesus. Kad būtų panaikinta ši galimybė, siūloma balsavimą internetu bent jau kol kas leisti tik rinkimų apylinkėse. Panašu, jog šiam kompromisui pritaria ir dauguma politikų. Plačiau apie tai video reportaže:

Reikia nepamiršti ir įsilaužimo pavojaus į balsavimo sistemą – tačiau tai jau IT specialistų rūpestis bei naudojamo kriptografijos algoritmo „atsparumas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)